Kuna Jeemenis viibivad tunnistajad kinnitasid Reutersile plahvatusi kogu riigis, hoiatas USA president Joe Biden neljapäeva hilisõhtul tehtud avalduses, et ta ei kõhkle vajaduse korral edasiste meetmete tarvitusele võtmisel.

„Need sihipärased löögid on selge sõnum, et Ameerika Ühendriigid ja meie partnerid ei salli rünnakuid meie personali vastu ega luba vaenulikel tegijatel ohustada navigatsioonivabadust,“ ütles Biden.

Suurbritannia kaitseministeerium ütles oma avalduses, et esimeste märkide järgi tundub, et Houthide võime kaubalaevandust ohustada on löögi saanud.

Iraani toetatud Houthide sõnul on nende rünnakud Punase mere laevateedele toetusavalduseks palestiinlastele ja Gazat kontrollivale islamistlikule rühmitusele Hamas.

USA kaitseminister Lloyd Austin, kes on operatsiooni tüsistuste tõttu haiglas, ütles oma avalduses, et löögid olid suunatud Houthide sõjalise võimekuse, sealhulgas droonide, ballistiliste ja tiibrakettide, rannikuradarite ja õhuseire vastu.

Üks Houthide ametnik kinnitas rünnakuid pealinna Sanaa, Saada ja Dhamari linnade ning Hodeida kubermangu vastu.

Tunnistajad ütlesid Reutersile, et rünnakud olid suunatud Sanaa lennujaama kõrval asuvale sõjaväebaasile, Taizi lennujaama lähedal asuvale sõjaväeobjektile, Houthide mereväebaasile Hodeida ja sõjaväeobjektidele Hajjahi piirkonnas.

USA ütles, et Austraalia, Bahrein, Kanada ja Holland toetasid operatsiooni ning püüdsid esitleda rünnakuid kui osa rahvusvahelistest jõupingutustest, et taastada vaba kaubavoog Euroopa ja Aasia vahelisel rajal, mis moodustab umbes 15% maailma laevaliiklusest.