„Ma arvan, et oleme pettunud, et peaminister Orbán on otsustanud seista üksi Euroopa Liidus, seades kahtluse alla võitluse ukrainlaste toetamise nimel,“ ütles USA Euroopa ja Euraasia asjade riigisekretäri abi Jim O’Brien pressikonverentsil.

Euroopa Liitu ja NATOsse kuuluv Ungari on keeldunud Ukrainale sõjalist abi andmast ja seisnud vastu Ukraina EL-i liitumiskõneluste alustamisele.

Orbani valitsus on korduvalt lubanud, et ta ei jää viimaseks, kes ratifitseerib Rootsi taotlust liituda sõjalise alliansiga. Lisaks Ungarile pole taotlust ratifitseerinud Türgi, kes esitas algselt Rootsi liitumisele mitmeid vastuväiteid. Praeguseks on Türgi väliskomisjon kiitnud riigi liitumise heaks. Protsessi lõpuleviimiseks peab Türgi viima läbi hääletuse parlamendi üldkogul.

„Vaatame, kas see lubadus ka täide läheb, kui läheneme Rootsi liitumisele alliansiga, mis ma loodan, et juhtub peagi,“ ütles O’Brien. „Tahaksime näha Ungarit konstruktiivse partnerina,“ lisas ta. Rootsi NATO taotluse ratifitseerimine ei ole veel kevadiste istungite seadusandluse päevakorras.

Budapesti ja Washingtoni suhted on halvenenud nii Rootsi NATO-ga liitumise ratifitseerimise venitamise tõttu kui ka Orbáni soojade sidemete tõttu Moskvaga, olenemata sõjast Ukrainaga.