Tsahkna tunnustas Euroopa Liidu otsust möödunud aasta lõpus alustada Ukrainaga ühinemisläbirääkimisi. „See on pika protsessi algus ja Eesti on igal moel valmis oma kogemusega Ukraina eurointegratsiooni praktiliselt toetama. Ukraina kuulub Euroopa riikide perre ning võitleb praegu meie kõigi vabaduse eest,“ ütles Tsahkna oma kolleegile.

Kohtumisel arutati ka Ukraina NATO liikmesust. „Töötame väsimatult, et juulis toimuv NATO tippkohtumine Washingtonis tooks Ukraina NATO-le veelgi lähemale,“ sõnas Tsahkna.

Tsahkna tutvustas Kulebale ka Eesti plaani võtta kasutusele Venemaa külmutatud varad. „Loodan, et minu poolt valitsusele esitatud ja nüüd parlamendis olev seaduse eelnõu võetakse võimalikult kiiresti vastu ning saame hakata kasutama külmutatud varasid Ukrainas sõjakahjude korvamiseks,“ ütles Tsahkna.

Tsahkna kinnitas üle Eesti toetuse Ukraina 10-punktilisele rahuplaanile. Eesti on valmis olema kaasjuhiks töörühmas, mis keskendub Ukraina territoriaalse terviklikkuse taastamisele ja rahvusvahelise õiguse kaitsmisele.

Välisminister Tsahkna lubas, et Eesti kurss püsib vankumatult Ukraina pikaajalisel toetamisel, nii sõjalise abi kui Ukraina ülesehituse vallas. Ühtlasi jätkab Eesti Venemaa jaoks agressiooni hinna tõstmise eest seismist, mis hõlmab nii edasiste sanktsioonide kehtestamist, külmutatud varade kasutuselevõttu Ukraina hüvanguks kui ka Venemaa juhtkonna vastutusele võtmist.

Jaga
Kommentaarid