Täna kell 14 esines riigikogu kõnepuldis Ukraina president. Enne seda toimus riigikogus istung.

Kell 12 soovis sõna saada EKRE fraktsioonist lahkunud Kalle Grünthal. Ta uuris riigikogu aseesimehelt Jüri Rataselt, miks tuleb saadikutel kell 14.00 riigikogus olla, kuigi istungi päevakord saab läbi juba oluliselt varem.

„Minul on olemas kiri selle kohta, ma usun, et ka teistel riigikogu liikmetel, et kell 14.00, viis minutit enne kella kahte päeval peame kogunema siia, kuna siia tuleb meile külaline. Ja nüüd ma sooviksin teada seda, et kuna selle nädala päevakord on ammendunud ja päevakorras pole ka seda, kas tegemist on täiendava istungiga või mis teemaga on, ma sooviksin paragrahvi täpsusega, millise normi alusel meil kell 14.00 see asi siin toimub,“ teatas Grünthal.

Seepeale vastas Ratas, et külla tuleb Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ning tegemist ei ole täiendava istungiga. „Riigikogu juhatus on selle heaks kiitnud ja palub kõigil, ka teil, head ametikaaslased, kui te vähegi saate oma tööülesannete kõrvalt, siia täna tulla,“ sõnas Ratas.

Pärast Ratase vastust soovis sõna saada EKRE fraktsiooni liige Anti Poolamets. Tema tundis samuti huvi, miks ei ole ajakava koostatud nii, et Ukraina president peaks oma kõne riigikogu ees istungi ajal, mitte alles pärast seda.

„Ma ei tea, kes visiiti täpselt organiseerib, kas see on välisministeerium, ilmselt mitu suuremat asutust veel, et kuidagi president, kelle graafik on ju palju paindlikum minu eeldusel kui riigikogul ja kellel ei ole sellist seadusega ettenähtud tööaega nagu meil, et siis on hoopis sedasi korraldatud, et me peame eraldi väljaspool istungi ametlikku aega kokku saama, kuigi oleks väga väärikas Ukraina presidenti istungi ametlikul algusel tervitada. See pani mind üllatama. Tegelikult tahaksin organiseerivalt ametlikult teada saada, miks kuidagi parlament peab selleks eraldi kokku tulema, kui meil oli selleks suurepärane aeg kell 10,“ sõnas Poolamets.

Ratas vastas Poolametsale, et see ei ole kuidagi eriskummaline ning selliseid olukordi on riigikogus ka varem olnud. „See on väga tore, et Ukraina president tänasel päeval Eestit külastab. Ja parim aeg selleks kahepoolsel suhtlusel oli täna kell 14.00. Kui oleks olnud muu kellaaeg, siis oleks võinud ta ka olla muu kellaaeg, aga ma arvan, et see oli kahe poole kokkuleppel see kellaaeg, mis sobis ka selle kogu ajakavaga,“ sõnas Ratas.

Täpsustus: algselt viidati, et Anti Poolamets rääkis Zelenskõi „paindlikust graafikust“. EKRE saadiku hilisema täpsustuse kohaselt oli jutt siiski Eesti president Alar Karise ajagraafikust.

VASTULAUSE | Anti Poolamets: küsimus oli visiidi korraldajatele

Anti Poolamets (EKRE)

Antud uudis on lihtsalt vale.

Videot vaadates võiks ju loogiliselt mõelda, et minu küsimus ei ole suunatud Ukraina presidendile. Kas keegi arvab tõesti, et temal endal on huvi ja aega ise Eesti visiidi ajakava sättida? Küsimus, mida te mulle omistate, oli suunatud visiidi korraldajale ja Eesti presidendile, kellel oleks olnud võimalik paindlikumalt aega tõsta, kui 101 riigikogu liikmel, kes tegutsevad kodukorra seaduse alusel.

Zelenskõi oleks võinud oma tähtsa kõne riigikogus pidada kohe istungi ametliku alguse ajal ning Alar Karis oleks saanud enda vastuvõtu hästi sobitada järgmiseks. Küsimus ei ole riigikogu liikmete mugavuses, vaid selles, et Ukraina presidendi parlamendi külastus võinuks toimuda pidulikult ametliku täiskogu istungi alguses, arvestades, et istungi päevakord ei olnud üldse tihe.

Jaga
Kommentaarid