„Venemaa SVR-i direktor Narõškin ütles, et teenistusele saabuva informatsiooni järgi mõeldakse USA võimustruktuurides Venemaa presidendivalimiste lähenedes välja üha peenemaid viise ebaseaduslikuks sekkumiseks demokraatlikesse protseduuridesse. Nii kavatseb Washington aktiviseerida tööd venemaalastega, kes on osalenud Ameerika vahetusprogrammides,“ öeldakse teates RIA Novosti vahendusel.

USA-s arvatakse, et Ameerika programmide Vene stipendiaadid võivad piisava töötlemisega saada viienda kolonni tuumikuks, teatas Narõškin.

„Riigidepartemangu arvestuste järgi on Ameerika haridus- ja kultuuriprogrammide nagu Access, Advance, FLEX, Fulbright, Global UGRAD, Summer Work and Travel ja teiste Vene stipendiaatide arv üle 80 000 inimese. Ameeriklased arvavad, et „piisava töötlemisega“ on nad võimelised asendama massiliselt läände põgenenud mittesüsteemset opositsiooni ja saama viienda kolonni tuumikelemendiks,“ öeldakse teates.

SVR teatas veel, et Washingtonis pannakse lootusi Vene stipendiaatide lülitamisele uute sanktsioonide ettevalmistamisse Venemaa survestamiseks.

„Washington lisab samme kontaktide taastamiseks selliste kodanikega, usaldusliku suhtluse sisseseadmiseks nendega. Edaspidi kavatsetakse üle minna endiste stipendiaatide aktiivsele kaasatõmbamisele poliitilisse võitlusse Venemaa võimudega. Juba valmistatakse ette sellise töö programmi. Nähakse ette treeningute läbiviimist lähivälismaa riikides. Eriline rõhk pannakse osalejatele rahvuste vahelise ja sotsiaalse vaenu õhutamise, valimistesse sekkumise ja Vene Föderatsiooni juhtkonna sotsiaalmeedias diskrediteerimise meetodite õpetamisele. Erilist tähelepanu pööratakse kohtumistel Ameerika kuraatoritega turvalise sidepidamise küsimuste harjutamisele. Washingtonis pannakse lootusi ka stipendiaatide kaasamisele Venemaale sanktsioonisurve avaldamise uute mehhanismide ettevalmistamisse,“ öeldakse teates.

SVR kuulutab, et Venemaa presidendivalimiste eel haarab USA kinni väikseimastki võimalusest kõigutada olukorda riigis.

„Nähtavasti ei ole kaugel see aeg, kui riigidepartemang võtab käsile angloameerika lasteaedade ja koolide kasvandikud,“ öeldakse teates.