Ungari peaminister Viktor Orbán on peamine takistus Euroopa Liidu 50 miljardi euro suuruse abipaketi teel Kiievi eelarvesse järgmise nelja aasta jooksul. Euroopa Liidu liidrite surve Orbánile meele muutmiseks enne 1. veebruari tippkohtumist võib hakata vilja kandma, kirjutab Politico.

Budapest on Politico teatel märku andnud, et võib oma vetost loobuda, kui Euroopa Ülemkogu rahastuse igal aastal ühehäälselt heaks kiidab, teatas kolm Euroopa Liidu diplomaati. Praktikas annaks see Orbánile võimaluse blokeerida Euroopa Liidu abi Ukrainale igal aastal ehk saada Brüsselilt järeleandmisi vetost loobumise vastu.

Ungari formuleeris selle ettepaneku reedel Euroopa Liidu 27 eelarveeksperdi kohtumisel ja kirjalikult ülemkogu eesistujale Belgiale saadetud dokumendis. Plaani järgi annaks Euroopa Liit igal aastal toetuste ja laenudega Ukrainale 12,5 miljardit eurot, ütles asjaga kursis olev diplomaat.

Kuigi see ei ole esimene kord, kui Ungari seda ideed pakub, on see siiski märkimisväärne edasiminek võrreldes varasema ajaga, kui Orbán oli vastu igasugustele toetustele Ukrainale Euroopa Liidu eelarvest. Mitmed Euroopa Liidu diplomaadid jäävad aga skeptiliseks, tuues esile, et igal aastal otsustamine ei paku Ukrainale kindlust tuleviku suhtes.