Avatseremooniale Tartus 26. jaanuaril eelnevad ja järgnevad pidulikud tähistamised Lõuna-Eestis. Kultuuripealinna aasta tervitamiseks astub Viljandis lavale kaheksaliikmeline bänd Angus, kes süstib talvisesse kaamosesse suvist reggae-muusikat. Bänd ühendab jõud sealse kandi mehe Stefaniga, kes toob oma suurimad raadiohitid lavale Viljandi keskväljakul sel reedel, 12. jaanuaril kell 19.

„Veerand Eestit on kauaoodatu lävel – 2024. aastal algab Tartus ja Lõuna-Eestis Euroopa kultuuripealinna tiitliaasta. Programmis on üle tuhande sündmuse aasta läbi, millest meelepärase leiab kindlasti igaüks,“ rääkis Tartu 2024 juht Kuldar Leis.

Terve aasta Tartus ja Lõuna-Eestis vältav programm jutustab loovidee Ellujäämise Kunstide lugu – need on teadmised, oskused ja väärtused, mis aitavad meil tulevikus paremini elada.

Viljandis tuleb kultuuripealinna programmis mitmeid üritusi. Näiteks ootab veebruaris ees visuaalkunstifestival „Viljandi tuled“, aprillis aga tantsunädal „Ellujäämise kunstid – ökoloogiline jalajälg etendus- ja tantsukunstis“. Septembris ja oktoobris toovad sõpruslinnades Valmieras ning Viljandis Ugala ja Valmiera teater lavale ühise lavastuse „Kaimud“. Oktoobri alguses tõstab Viljandi Pärandusfestival pärimusmuusika aidas ja selle ümbruses esile pärandkultuuri.

Kultuuripealinna lisaprogrammis tuleb Viljandisse kosutusretk teemal „Kas kiirustan, et aeglustada, või aeglustan, et kiirustada?“, kirikupäev, vaimulik laulupidu ja palju muud.

Eelmisel reedel avas kultuuripealinna aasta Valga, pärast Viljandi tähistamist jõuab teatepulk Võru kätte (19.01), kus esineb Uku Suviste, ning 27. jaanuaril jõutakse Põlvasse, kus etteaste teeb pärimusmuusik Meelika Hainsoo (27.01).

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 avatseremoonia „Kõik on kokku üks!“ algab 26. jaanuaril kell 19 Tartus Kaarsilla ja Rahu silla vahel Emajõel ning kaldaäärsel. Üles astuvad Trad.Attack!, Sander Mölder, Lonitseera ja paljud teised tuntud Eesti artistid, näitlejad ning tantsijad. Vaata lähemalt: tartu2024.ee.