Põllumeeste pettumus oli üks suuremaid väljakutseid, millega Poola peaministri Donald Tuski uus valitsus silmitsi seisis. Valitsus soovib toetada Ukrainat, kuid pidi täitma ka Poola põllumeeste ja veokijuhtide nõudmisi, sest nende elatis on Ukraina ja Venemaa vahelise sõja tõttu kannatanud, vahendab Associated Press.

Veokijuhid ja põllumehed blokeerisid piiriületuspunkte Ukrainaga alates novembrist. Poola põllumehed kurtsid, et Ukraina toiduainete import on põhjustanud hinnalanguse. Veokijuhid on öelnud, et nad kaotavad tööd Ukraina ettevõtetele, kes pakuvad odavamat hinda.

Enne Venemaa täiemahulist sissetungi pidid Ukraina autojuhid taotlema ELi riikidesse sisenemiseks transpordiluba, kuid nende taotlemine peatati selle aasta juunini.

Blokaad mõjutas Ukrainat suuresti, sest humanitaar- ja sõjalise abi transport oli raskendatud. Veokijuhid pidid ootama päevi, enne kui üle piiri saadi.

Põllumajandusminister Czeslaw Siekierski allkirjastas laupäeval kokkuleppe põllumeeste rühmaga ja Ukrainaga piirneva Podkarpackie piirkonna juhiga. Lepingu kohaselt nõustusid põllumehed oma protesti peatama.

Lepingu kohaselt nõustus põllumajandusminister põllumeeste nõudmistega, kes taotlesid maisi tootmise toetust ja madalamat põllumajandusmaksu. Nõuded viiakse ellu pärast seadusandliku protsessi lõppemist ja vajalike kooskõlastuste saamist Euroopa Liidult, teatas PAP.