20. jaanuaril toimub Itaalia linnas Modenas konverents ja näitus, mille eesmärk on tutvustada linna „taassündi pärast sõda“. Venemaa vallutas ja okupeeris linna 2022. aasta mais, selleks hetkeks oli linn pea täielikult hävitatud mürskude tõttu, vahendab Reuters.

Üritusele on kutsutud rääkima panelistid, sealhulgas Venemaa peakonsul Milanos eesotsas Dmitri Štodiniga, teatas Venemaa Emilia-Romagna kultuuriühenduse veebileht.

„Me peame seda sündmust suure küünilisusega, tuhandete tsiviilohvrite mälestuse avalikuks solvamiseks, Venemaa propagandale keskendunud sündmuseks ning kõigi moraalsete aluste ja põhimõtete rikkumiseks,“ ütles Ukraina suursaadik Jaroslav Melnõk kirjas Modena linnapeale Gian Carlo Muzzarellile.

Samuti kutsus üritust keelama Muzzarelli erakonnakaaslane Filippo Sensi, kes kirjutas sotsiaalmeediaplatvormil X, et on „sügavalt solvunud, et venemeelne organisatsioon võib teha oma propagandat“ Modena kogukonnasaalis.

Muzzarelli ütles avalduses, et Modena ei poolda ega toeta üritust. Ta lisas, et kodanikuhalli broneerimisel järgiti kohalikke põhimäärusi ning ruumi broneerimisel kohustub ühendus austama põhiseaduslikke väärtusi.

„Modenas toimuv näitus Mariupoli niinimetatud õitsengust Vene okupatsiooni ajal on provokatsioon,“ ütles Ukraina välisministeeriumi pressiesindaja Oleg Nikolenko Ukrinformile. Ta lisas, et Ukraina välisministeerium on andnud ülesande Ukraina saatkonnale Roomas koostada ametlik pöördumine.