Esmaspäeval kirjutasid Etioopia peaminister Abiy Ahmed ja Somaalimaa president Muse Bihi Abdi alla vastastikuse mõistmise memorandumile, mis lubab Etioopial rentida oma mereväebaasi rajamiseks 20-kilomeetrist rannajoont.

Etioopia peaministri büroo avalduses öeldi, et kokkulepe tugevdab Etioopia ja Somaalimaa julgeoleku-, majandus- ja poliitilist partnerlust.

Somaalia president Hassan Sheikh Mohamud nimetas kokkulepet rahvusvahelise õiguse rikkumiseks. „Me ei jää käed rüpes ega vaata, kuidas meie suveräänsust ohustatakse,“ ütles ta Somaalia föderaalparlamendi ühisistungil.

Somaalimaa eraldus Somaaliast 1991. aastal, kui riik langes sõjapealiku juhitud konflikti. Piirkond on säilitanud oma valitsuse, hoolimata vähesest rahvusvahelisest tunnustusest.

Somaalimaa presidendi sõnul sisaldab leping ka klauslit, mille kohaselt tunnustab Etioopia Somaalimaad iseseisva riigina.

Mohamud ütles, et Somaalial on Etioopiaga pikk ajalugu ning rahumeelne kooseksisteerimine on ainus viis tagada piirkonnas kestev rahu.

Sealjuures väljendas ta muret, et Etioopia kohalolek võib põhjustada äärmuslust, viidates Etioopia sissetungile Somaaliasse 2006. aastal, mis tõi kaasa äärmusrühmituse al-Shabab esilekerkimise.