Kosovo oli ainus Lääne-Balkani riik, mille kodanikud vajasid endiselt EL-i reisimiseks viisat. Viisavabaduse tähistamiseks korraldati riiklik loterii, riigi valitsus rahastas 20 võitja reisi Euroopasse.

„Tunnen end praegu vabalt nagu lind, kui saan reisida kõikjale (Euroopasse),“ ütles Habib Spahiu, kes reisis koos oma pojaga kahepäevasele visiidile Viini.

„Oleme kaua oodanud, see on olnud pikk ülekohus, kuid lõpuks saime hakkama,“ ütles Kosovo peaminister Albin Kurti, kes tervitas reisijaid lennujaamas.

EL-i liikmesriikide karmid nõuded ja riigisisesed vaidlused lükkasid Kosovo liitumisprotsessi edasi aastaid. 2018. aastal teatas EL, et kõik nõuded on täidetud, kuid toona takistasid liitumist Prantsusmaa ja Holland, sest nad kartsid uut rändelainet.

Kosovo on üks Euroopa vaesemaid riike. Paljud elanikud näevad Schengeni viisaruumiga liitumist võimalusena välismaal tööd leida.

„Ma lähen mõneks päevaks Saksamaale lihtsalt tööd otsima ja tulen jälle tagasi, et taotleda tööviisa,“ ütles ehitustööline, kes keeldus oma nime avaldamast.

Kosovo on palunud kodanikel mitte kuritarvitada Schengeni reegleid, mille kohaselt võivad inimesed viibida välisriigis 180 päevase perioodi jooksul maksimum 90 päeva järjest ja seda turistina, mitte töölisena.