Kohtunikud otsustasid eile häältega 8-7 tühistada seaduse, mis piiras kohtu enda volitusi, teatades, et see kahjustaks tõsiselt Iisraeli demokraatiat, vahendab Guardian.

Seadus võeti pärast seitse kuud kestnud debatte vastu juulis. Sellega heideti üle parda „mõistlikkuse“ klausel, mis lubab Iisraeli ülemkohtul valitsuse otsuseid tühistada.

15-liikmelise ülemkohtu ajaloolisel esimesel täiskogu istungil tehtud otsus see seadus tühistada, võib tekitada uuesti pinged, mis valitsesid Iisraelis suvel ja kõigutasid enne Hamasi 7. oktoobri rünnakut valitsuse ühtsust.

Kohtureformi projekt tõi kaasa mitu kuud kestnud massimeeleavaldused, mis seadsid Netanyahu valitsuse sise- ja välissurve alla. See laiendas Iisraelis niigi sügavaid usu-, etnilisi ja klassilõhesid, tekitas kaose sõjaväes ning kahjustas Iisraeli valuutat seeklit ja suhteid liitlastega. Plaane kritiseeris ka USA president Joe Biden.

38 seaduse vaidlustanud inimõigusteorganisatsiooni esindanud advokaat Gil Gan-Mor ütles, et tõkestati katse rikkuda iga Iisraeli kodaniku inimõigusi ja kaotada kohtulik järelevalve valitsuse otsuste üle.

Netanyahu erakond Likud teatas, et kohtu otsus on vastuolus rahvusliku ühtsuse taotlusega sõja ajal.

„On kahetsusväärne, et ülemkohus valis Iisraeli ühiskondliku vaidluse keskmes oleva otsuse langetamise just siis, kui Iisraeli kaitseväe sõdurid paremalt ja vasakult võitlevad ja riskivad oma eludega,“ teatas Likud.

Ülemkohtu endine eesistuja Esther Hayut, kes otsust toetas, väitis, et sõda muutis selle veelgi kiireloomulisemaks, sest see puudutab tuumikpõhimõtteid, mille eest Iisraeli sõdurid oma eludega riskivad.