Venemaa nõudmine, et Soome ja Rootsi ei liituks NATO-ga, oli presidendi sõnul märk sellest, et naaberriik tahab muuta senist jõutasakaalu ja tekitada Euroopasse enda huvisfäärina halli tsooni. „Soome julgeolek on nüüd lukustatud mitme lukuga,“ lubas Niinistö, kes meenutas muu hulgas USA-ga sõlmitud kaitselepet DCA ja Soome liitumist Ühendkuningriigi juhitud Põhjala ekspeditsioonijõududega JEF.

Niinistö sõnul on Euroopal aeg ärgata ja investeerida rohkem nii Ukraina aitamisse kui Venemaa vastasesse heidutusse, vahendab Yle. „Venemaa ei ole kunagi nii tugev kui ta paistab; Venemaa ei ole kunagi nii nõrk kui ta paistab,“ ütles Niinistö. „Seda fraasi on aja jooksul korratud eri vormis ja see sisaldab oma tõetera.“ Niinistö märkis ka seda, et suhetes USA-ga oodatakse Euroopalt edaspidi suurema vastutuse võtmist.

Yle meenutab, et tänavused presidendivalimised võivad lõppeda Donald Trumpi võiduga, mis on toonud spekulatsioone USA taandumisest Euroopast ja NATO-st. Soome tänavuste presidendivalimiste avavoor toimub 28. jaanuaril. Küsitluste järgi pääsevad 11. veebruaril toimuvasse teise vooru Koonderakonna kandidaat Alexander Stubb ja roheliste kandidaat Pekka Haavisto.