Laupäeval lõppenud viiepäevasel kohtumisel ütles Kim, et USA ja selle järgijate sammud Põhja-Korea vastu on sel aastal olnud enneolematud, tõugates riigi tuumasõja äärele, teatas riiklik uudisteagentuur KCNA.

„Raske olukord nõuab meilt tööde kiirendamist, et omandada ülekaalukas sõjareageerimisvõime ning põhjalik ja täiuslik sõjaline valmisolek vaenlaste igasugused provokatsioonid ühe hooga maha suruda,“ ütles Kim KCNA teatel.

Lisaks novembris orbiidile lastud luuresatelliidile kavandatakse järgmisel aastal orbiidile viia veel kolm satelliiti. Samuti anti ametivõimudele korraldus toota rohkem tuumarelvi ja töötada välja erinevat tüüpi kaasaegseid mehitamata lahinguseadmeid, nagu relvastatud droonid ja võimsad elektroonilised sõjapidamise seadmed, teatas KCNA.

Vaatlejate hinnangul viitavad riigi 2024. aasta eesmärgid sellele, et tahetakse suurendada oma mõjuvõimu diplomaatias enne järgmise aasta novembris toimuvaid USA presidendivalimisi. Nende arvates võib Kim teha ettepaneku peatada Põhja-Korea katsetused ja astuda muid samme vastutasuks sanktsioonide leevendamise eest, kuid tal ei ole kavatsust oma arenevast tuumaarsenalist täielikult loobuda.

Lõuna-Korea spiooniagentuur teatas eelmisel nädalal, et Põhja-Korea alustab tõenäoliselt sõjalisi provokatsioone ja küberrünnakuid enne Lõuna-Korea parlamendivalimisi aprillis ja USA presidendivalimisi novembris.

Seistes silmitsi süvenevate vastasseisudega USA ja tema partneritega, on Põhja-Korea püüdnud tihendada koostööd Venemaa ja Hiinaga. Lõuna-Korea ametnike sõnul võimaldas Venemaa toetus Põhja-Koreal viia esmakordselt orbiidile spioonisatelliit. Paljud eksperdid on skeptilised satelliidi võimekuses teha sõjaliselt tähendusrikkaid kõrge eraldusvõimega pilte, kuid Lõuna-Korea kaitseminister Shin Wonsik on öelnud, et Venemaa võib aidata Põhja-Koreal teha detailseid satelliidifotosid.