Allikate teatel arutavad seitsme suure tööstusriigi grupi juhid veebruari kohtumisel uut õigusteooriat, mis võimaldaks arestida külmutatud Venemaa varad, vahendab Reuters.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles, et iga taoline lääne samm tähendaks „vargust“ ja rikuks rahvusvahelist õigust.

„See on märkimisväärne löök rahvusvahelise majanduse põhiparameetritele, see õõnestab rahvusvahelist majandust,“ ütles Peskov. Tema sõnul on „sellised tegevused tulvil väga-väga tõsiseid tagajärgi“.

Peskovi sõnul on neil ka olemas konkreetne nimekiri lääne varadest, mida Venemaa võib kättemaksuks konfiskeerida, kuid ta keeldus täpsustamast, millised varad on selles nimekirjas.

Pärast Venemaa täiemahulist sissetungi Ukrainasse keelasid USA ja tema liitlased tehingud Venemaa keskpanga ja rahandusministeeriumiga, mis blokeeris umbes 300 miljardi dollari väärtuses Venemaa suveräänseid varasid läänes.

Viimastel kuudel on USA ja Ühendkuningriigi ametnikud töötanud, et hoogustada jõupingutusi Venemaa varade konfiskeerimiseks. Loodetakse, et G7 liidrid teevad pärast veebruaris toimuvat kohtumist jõulise avalduse varad arestida.

Venemaa suveräänsete varade konfiskeerimise seaduslikkus pole selge ning Venemaa on korduvalt öelnud, et vaidlustab kõik arestid kohtutes.

Varade arestimise pooldajate sõnul tuleks külmutatud Vene raha anda Ukrainale sõjast räsitud riigi ülesehitamiseks või isegi Vene vägede vastu võitlemiseks.