Suurema osa karjäärist Saksamaa taasühendamisele pühendanud ja euroala võlakriisi ajal liidukantsler Angela Merkeli valitsuses rahandusminister olnud Schäuble suri rahulikult eile õhtul, teatas Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) esindaja täna, vahendab Reuters.

Schäuble oli CDU liige alates 1965. aastast ja Bundestagi liige alates 1972. aastast.

„Saksamaa on kaotanud terava mõtleja, kirgliku poliitiku ja tulihingelise demokraadi,“ kirjutas liidukantsler Olaf Scholz X-is.

CDU esimees Friedrich Merz väljendas X-is sügavat leina.

„Wolfgang Schäuble näol kaotasin ma kõige kallima sõbra ja nõuandja, kes mul on poliitikas olnud,“ kirjutas Merz.

Prantsusmaa rahandusminister Bruno Le Maire väljendas X-is sügavat kurbust.

„Ta oli sõber, lojaalne ja usaldusväärne partner ja väsimatu Saksamaa ja Prantsusmaa vahelise sõpruse meister,“ kirjutas Le Maire.

Schäuble tõmbas Saksamaa poliitikas niite eurotsooni võlakriisi ajal, kindlustades toetuse Kreeka kolmele abipaketile.

2015. aasta novembris, pärast seda, kui Merkel oli avanud Saksamaa piiri sadadele tuhandetele migrantidele, ütles Schäuble, et Saksamaa riskib põgenike laviiniga, mille on esile kutsunud hooletu tegevus. Hiljem kaitses aga Schäuble avatud uste sisserändepoliitikat, kui debatiga ühines parempopulistlik erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD), mida Schäuble süüdistas ksenofoobias.

Hiljem muutus AfD CDU jaoks tugevamaks oponendiks. Kriitikud on süüdistanud paremtsentristlikku CDU-d Merzi juhtimisel AfD migratsiooniretoorika omaks võtmises.

Schäuble oli alates 1990. aastast ratastoolis. Mõned päevad pärast Saksamaa taasühinemist tulistati teda valimiskampaania üritusel kolm korda.