Duda sõnul rikub valitsuse esitatud eelnõu Poola põhiseadust. President lubas pärast jõule esitada oma ettepaneku, mis sisaldab muu hulgas õpetajate palgatõusu.

Peaministri büroo mõistis Duda avalduse hukka. Büroo juht Jan Grabiec meenutas, et eelarve koostamine ei kuulu presidendi pädevusse.

Enne eelarvetüli puhkes eelmise võimupartei PiS ja uue valitsuse vahel konflikt Poola rahvusringhäälingu pärast, mille juhid lõppeval nädalal välja vahetati. Uus kultuuriminister Bartłomiej Sienkiewicz teatas kolmapäeval telekanali TVP, Poola raadio ja riikliku uudisteagentuuri PAP juhtide vallandamisest. Võimupartei liikmed kogunesid ajutiselt ringhäälinguruumidesse, et võimuvahetust pidurdada. Uue valitsuse sõnul tegutses riigimeedia seni PiS-i propagandakanalina.

Uus võimuliit on asutanud ka uurimiskomisjonid, mis hakkavad tegelema PiS-i aegsete pandeemiahangete ja 2020. aasta valimisteks presidendivalimisteks tehtud kulutustega, mis ei olnud kooskõlastatud parlamendiga. Samuti vahetas Tusk eelmisel nädalal välja julgeolekuagentuuride juhid.