Nädala esimeses pooles tunnistas rahandusminister Mart Võrklaev (RE), et eelarvesse konkreetse katteallikata jäänud 400 miljonit eurot on oodatust raskem riigi rahakotti tuua. Uut maksutõusu eestlased kanda ei jaksaks ja majanduskasvust katet loota pole.

Seda, et ühiskond ei suuda uusi makse vastu võtta, on Reformierakonnas juba kuu aega arutatud.

„Kahtlustan, et sama on aimanud ka koalitsioonipartnerid, aga juhtus nii, et Võrklaev mängis selle olukorra neile kaunilt kätte, kui ta nendega enne avalikku sõnavõttu ei konsulteerinud,“ sõnab Eesti Ekspressi ajakirjanik Urmas Jaagant.

Ei läinud paari tundigi, kui juba kritiseerisid Võrklaeva avalikult nii Margus Tsahkna Eesti 200st kui ka Lauri Läänemets SDEst. Valitsuse pressikonverentsil püüdis Võrklaev oma otsuseid kaitsta, mh selgitada, et riigieelarve strateegiat ei pea uuesti menetlema hakkama. Kuid kaitsma ei pidanud ta end vaid ajakirjanike, vaid ka enda kõrval istuvate kolleegide eest.

Viimaks esitas Tsahkna Võrklaevale küsimuse: kelle vastu sa sõdid?

„Koalitsioonipartnereid häirib Mart Võrklaeva soolo ning see, et Kaja Kallas ei ürita olukorda siluda või pehmendada,“ analüüsib Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja. Mart Võrklaeva ründamise taga näib olevat soov kangutada rahandusminister toolilt lahti. See võiks olla lõpuks kasulik, leiab Riikoja: uus rahandusminister võiks olla keegi, kel pole valitsuspartneritega paksu verd, oleks asjatundja riigi finantsides ja lahe suhtleja. See laheneks suur osa pingetest, mida ka Kaja Kallas hetkel ei näi lahendavat.

„Tsahkna esitatud küsimuse võib keerata ka teistpidi,“ märgib Eesti Ekspressi ajakirjanik Greete Lehepuu. Tülitseda ei saa üksi ja valitsuse halba tööõhkkonda on märkimisväärselt ja võrdväärselt panustanud ka koalitsioonipartnerid, kes avalikult kriitikanooli pilluvad.

„Võrklaev võtab tule enda peale, ta võtab tule Kaja Kallaselt ära,“ kommenteerib Jaagant. See võib olla poliittehnoloogiliselt kaval käik.

Kuivõrd kõikuma on „Päevakorra“ saate tegijate hinnangul löödud Võrklaeva tool? Kuula saatest!

Päevakorras oli:

  • Võrklaeva avang ja valang tema pihta;

  • Eesti ärihuvid Dubais ja Abu Dhabis;

  • Jaan Toots tahab Narvale erandeid;

  • kuidas müüa geene turvaliselt;

  • kui kõik on haiged, siis kes maksab vaktsiini eest?


Taskuhäälingusaade „Päevakord“ on iganädalane Delfi Meedia ajakirjanike Greete Lehepuu (Eesti Ekspress), Urmas Jaaganti (Eesti Ekspress) ja Hindrek Riikoja (Maaleht) arvamussaade, milles analüüsitakse mööduva nädala põletavamaid poliitilisi ja ühiskondlikke jututeemasid. Kuula meid ka Delfi Tasku äpist!