Kataris baseeruva Hamasi poliitilise juhi Ismail Haniyeh eilset saabumist Egiptusesse nähti positiivse märgina võimaliku relvarahu kohta, sest eelmine kord, kui ta seal käis, järgnes nädalapikkune relvarahu ja 110 pantvangi vabastamine, vahendab The Guardian.

Läbirääkimiste kohta informeeritud allikas ütles Reutersile, et arutati intensiivselt, milliseid endiselt Gazas kinni hoitavaid pantvange võiks uue relvarahu käigus vabastada ja milliseid palestiina vange võiks Iisrael vastuseks vabastada.

Täna pidi Egiptusesse saabuma ka väiksema palestiinlaste relvarühmituse Palestiina Islami Džihaad juht, kes pidi samuti pidama läbirääkimisi pantvangide ja vangide vabastamise üle.

Pooled jäid aga relvarahu küsimuses teineteisest väga kaugele. Hamasi esindajad tegid selgeks, et tahavad, et see oleks pikema vaherahu algus, samas kui Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles, et näeb seda ainult lühikese pausina jätkuvas sõjalises kampaanias Hamasi sõjaliseks ja poliitiliseks hävitamiseks.

Haniyeh’ meedianõunik Taher Al-Nono ütles Reutersile, et Hamas ei taha arutada Iisraeli pantvangide vabastamist, kuni Iisrael ei lõpeta oma sõjategevust Gaza sektoris ja humanitaarabi hulk palestiina tsiviilisikutele ei suurene.

„Vangide küsimuses saab läbi rääkida pärast nende kahe asja saavutamist. Me ei saa rääkida läbirääkimistest samal ajal, kui Iisrael jätkab oma agressiooni. Arutelu igasuguse vangidega seotud ettepaneku üle peab tulema pärast agressiooni lõpetamist,“ ütles Nono Kairos antud intervjuus. „Me oleme rääkinud oma vendadega Egiptuses, kirjeldanud oma seisukohta selle agressiooni kohta ja kiiret vajadust see peatada esmaprioriteedina.“