Tsahkna hinnangul peab valitsus nüüd lahti tegema kogu riigieelarve strateegia ning välja tulema uue majandusplaaniga, mida tema väitel majandusminister Tiit Riisalo (Eesti 200) juba koostab.

„Eesti vajab reformi, muutusi oma ettevõtluskeskkonnas, investeeringute keskkonnas. Ma olen nõus võtma laenu, kui meie elu läheb tegelikult ka paremaks. Ettevõttekeskkond läheb paremaks, investeeringud on mõtestatud mingile uuele tasemele jõudmiseks,“ rääkis Tsahkna Delfile.

Tsahkna tõdes, et rahandusminister ise ei pruukinud tahta oma ettepanekuga algatada kogu senise valitsuse rahanduspoliitika ümber mõtestamist.

„Minu jaoks on suur küsimus, et kas rahandusminister mõtles nüüd sellega, et me ei tegele [400 miljoni puudujäägi] probleemiga ja võtame jooksvateks kuludeks laenu, nagu seda on ka eelmised valitsused teinud, mis tähendaks sisuliselt probleemi eest ära jooksmist,“ spekuleeris Tsahkna. „ Siis ma ei ole nõus võtma jooksvateks kuludeks laenu ja mitte midagi muutma. Eesti vajab reformi.“

Tsahkna lisas, et on rahapoliitika debati uut avamist oodanud ammu. „Meie ei toetanud maksutõuse,“ sõnas ta. „Igasugune avatud debatt, mis on konstruktiivne, on väga vajalik.“

Vaata pikemalt videost!