„Me tegime selle ära. Me jõudsime just poliitilisele kokkuleppele migratsiooni- ja asüülipaktis,“ teatas Euroopa Liidu siseasjade volinik Ylva Johansson X-is.

„Viis EL-i seadust, milles eesistuja Hispaania ja parlament on kokku leppinud, puudutavad asüüli- ja migratsioonijuhtimise kõiki etappe, alates ebareeglipäraste migrantide taustauuringutest, kui nad EL-i saabuvad, biomeetriliste andmete võtmisest, asüülitaotluste esitamise ja menetlemise protseduuridest, reeglitest selle kindlaks tegemiseks, milline liikmesriik vastutab asüülitaotluse menetlemise eest, kuni koostöö ja solidaarsuseni liikmesriikide vahel ning selleni, kuidas tegelda kriisiolukordadega, sealhulgas migrantide vahendiks muutmisega. Uued reeglid, kui need kasutusele võetakse, muudavad Euroopa asüülisüsteemi efektiivsemaks ja suurendavad solidaarsust liikmesriikide vahel, võimaldades valgustada teed nende liikmesriikide jaoks, kuhu saabub kõige rohkem migrante,“ öeldakse Euroopa Ülemkogu avalduses.

Euroopa Parlamendi president Roberta Metsola teatas, et tänane päev läheb ajalukku.

„Täna on tõeliselt ajalooline päev. Mind ümbritsevad kolleegid, kes ei ole päevi ja öid maganud. Sellel väga, ma ütleksin ka emotsionaalsel hetkel alustan ma isikliku nurga alt. Te teate, et ma tulen Vehemere saarelt ja ma tean täpselt, mida tähendab, kui me ütleme, et oleme lõpuks migratsiooni- ja asüülipakti ära teinud – ilmselt selle mandaadi kõige tähtsama seadusandliku kokkuleppe. See oli 2019. aastal meie kodanike mure number üks ja on endiselt mure number üks paljude jaoks. See on kokkulepe, mida on ettevalmistatud üle kümne aasta,“ ütles Metsola.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles, et migratsiooni- ja asüülipakt tagab sellele üleeuroopalisele väljakutsele üleeuroopalise vastuse.

„See tähendab, et eurooplased hakkavad otsustama, kes tuleb EL-i ja kes võib jääda, mitte smugeldajad. See tähendab abivajajate kaitsmist. See pakt tagab ka, et liikmesriigid jagavad koormat vastutustundlikult, näidates üles solidaarsust nendega, kes kaitsevad meie välispiire, hoides samas ära illegaalse migratsiooni EL-i. Ja see annab EL-ile ja selle liikmesriikidele vahendid kiireks reageerimiseks kriisiolukordades, kui liikmesriigid on silmitsi suure arvu ebaseaduslike saabumistega või vahendiks muutmisega, kui vaenulikud riigid püüavad tahtlikult EL-i või selle liikmesriike destabiliseerida,“ ütles von der Leyen.