Traditsioonilise uusaastavastuvõtu asemel võõrustas Iisraeli president suursaadikuid ja diplomaate, et anda briifing olukorra kohta Iisraelis ja Gazas.

„Iisrael on valmis järjekordseks humanitaarpausiks ja täiendavaks humanitaarabiks, et võimaldada pantvangide vabastamist,“ ütles Herzog.

Briifingul tänas ta ka Iisraeli liitlaseid jõupingutuste eest pantvangide vabastamise nimel. Arvatakse, et pärast novembris toimunud pausi sõjategevuses on jäänud Gazasse 240 pantvangist 129, kellest kõik pole elus.

Eelmisel nädalal tapsid Iisraeli väed kolm pantvangi, sest pidasid neid eksikombel ohtlikuks. Pärast juhtunut on Iisrael viidanud soovile hoogustada jõupingutusi, et jõuda uue pantvangide vabastamise tehinguni Hamasiga.

Herzog kutsus ka rahvusvahelisi organisatsioone üles tegema rohkem, et hõlbustada humanitaarabi toimetamist Gazasse.

„Meie jaoks on tõesti oluline korrata, et me ei võitle Gaza elanike vastu,“ ütles ta suursaadikutele. „Nad ei ole meie vaenlased. Me võitleme Hamasiga, nemad on vaenlane. Ja selles osas astume me kõik võimalikud humanitaarmeetmed vastavalt rahvusvahelisele humanitaarõigusele,“ lisas ta.

Tema sõnul teeb Iisrael tohutuid jõupingutusi, et suurendada humanitaarabi Gazas. Ta lisas, et „kui ÜRO ja tema partnerid pingutaksid“ saaks humanitaarabi Gazas „hõlpsalt kolmekordistada“. ÜRO on tagasi lükanud väite, et nad ei tee piisavalt. Nende sõnul on Iisraeli pommitamine teinud abi ohutu kohaletoimetamise väga keeruliseks.

Reedel hääletas Iisraeli valitsuskabinet Kerem Shalomi piiripunkti ajutise taasavamise poolt, tänu millele saab Gazasse siseneda iga päev 200 veokit humanitaarabi. Kabineti otsus laieneb ainult Egiptuse abile.