Reinsalu sõnul ei tekita rahandusminister Mart Võrklaeva (Reformierakond) jutt enam inimestes usaldust, mistõttu peaks viimane ameti maha panema ja andma valitsusele võimaluse korrigeerida rahapoliitikat.

„Paanikas Võrklaev lubab 400 miljoni suuruses maksutõuse ära jätta. Liiga vähe ja liiga hilja. Ei sõnagi koostööst ettevõtjatega, ei sõnagi riigireformist, ei sõnagi investeeringutest, ei sõnagi automaksu ära jätmisest, ei sõnagi energeetikast, ei sõnagi konkurentsivõimest,“ sõnas Reinsalu.

Reinsalu hinnangul peaks valitsus tunnistama oma poliitika läbikukkumist, jätma ära uued kavandatavad maksutõusud ning kriitiliselt üle vaatama uued jõustatud maksud.

„Valitsuse esitatud 2024. aasta eelarve on osutunud ebarealistlikuks, nähes ette majanduslanguse 2023. aastaks vaid 2 protsenti (Eesti Pank eeldab 3,5) ning järgmiseks aastaks majanduskasvu 2,7 protsenti (Eesti Pank eeldab 0,4-protsendist majanduslangust),“ viitas Reinsalu kitsaskohtadele praeguses valitsuse suunas.

„Jooksvates hindades majanduse mahtu prognoosib valitsus üle 41 miljardi euro, Eesti Pank aga alla 39 miljardi,“ jätkas ta. „See tähendab, et 2024. aasta eelarve prognoositud tulud ei laeku planeeritud mahus. Valitsus ei kuulanud hoiatusi eelarve mahtu vähendada ja valitsuse bürokraatiat koomale tõmmata.“

Reinsalu viitas ka tõigale, et hinnatõusu ning tööpuudust prognoositakse suuremaks, kui seni arvati. Samamoodi on oodatust kehvemad ekspordi ja investeeringute väljavaated.

„Eesti majandus on kriisis,“ võttis Reinsalu toimuva kokku.