ÜRO raporti kohaselt oli Afganistanis enne Talibani võimuhaaramist 2021. aastal 23 riiklikult toetatud naistekaitsekeskust, mis olid varjupaigaks vägivalla all kannatanud naistele, kuid enam neid pole.

Talibani juhitud administratsiooni ametnikud ütlesid ÜRO abimissioonile Afganistanis, et selliste varjupaikade järele pole vajadust ja lisasid, et need on lääne kontseptsioonid.

Raportis öeldakse, et naised saadetakse vanglasse, kui neil pole meessoost sugulasi, kelle juurde jääda või kui meessugulasi peetakse ebaturvaliseks. Samuti on ametivõimud palunud meessoost sugulastelt vandeavaldusi, et nad ei tee halba naissoost sugulasele.

Naised ja tüdrukud on pärast Talibani võimu ülevõtmist olnud üha enam oma kodudesse aheldatud. Neil on keelatud omandada rohkem kui kuue klassi haridus, käia parkides ja töötada enamikel ametikohtadel. Nad peavad rohkem kui 72 kilomeetri pikkustele reisidele kaasa võtma meessoost saatja ja järgima riietumise reegleid.

Selle aasta juulis käskis Taliban sulgeda kõik ilusalongid, mis olid üks vähestest kohtadest, kuhu naised võisid minna väljaspool kodu.

Õigusrühmitused on hoiatanud, et Talibani võim võimaldab naiste ja tüdrukute vastu suunatud vägivalda ning vähendab nende õiguslikku kaitset.