Komisjon väitis, et Ungari on täitnud hulga kohtureforme ja väärib seega juurdepääsu osale rahastamisest teenete alusel.

Komisjon märkis, et jälgib tähelepanelikult ja pidevalt Ungari kehtestatud meetmeid, ning hoiatas, et võib iga hetk otsustada raha uuesti külmutada.

Otsus on vastuoluline, sest Ungari kodanikuühiskonna rühmituste väitel pole valitsus kriteeriume täielikult täitnud. Komisjoni sammu kriitikute sõnul vabastati vahendeid kiirustades, et veenda Ungari peaministrit Viktor Orbánit ümber Ukrainaga seotud seisukohtades.

Neljapäeval algab EL-i tippkohtumine, kus plaanitakse alustada läbirääkimisi Ukraina EL-iga liitumise üle ning soovitakse leppida kokku uues Ukraina abipaketis. Ungari on seni olnud mõlema sammu vastu.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles kolmapäeval, et Orbánil pole põhjust Ukraina EL-i liikmestaatust blokeerida.

Zelenskõi kommenteeris oma lühikest pühapäevast kohtumist Orbániga Argentinas: „Ma olin väga otsekohene. Tal pole põhjust Ukraina EL-i liikmestaatust blokeerida. Palusin tal öelda mulle üks põhjus. Ootan vastust.“

Kolmapäevasel visiidil Norras märkis Zelenskõi, et Ungari ja Ukraina vahel tuleks korraldada konstruktiivne kohtumine.