Mali on alates 2012. aastast võidelnud islamiäärmuslaste mässu ohjeldamisega, 2013. aastal alustas ÜRO sealset rahuvalvemissiooni. ÜRO jõupingutused Malis on olnud ohvriterohkeim rahuvalvemissioon maailmas, hukkus üle 300 inimese.

ÜRO missiooni ülem kindralmajor Mamadou Gaye väljendas usaldust Mali julgeolekujõudude vastu julgeolekukriisi lahendamisel.

„See on olnud väga positiivne missioon,“ ütles Gaye pealinnas Bamakos toimunud lõputseremoonial, lisades, et kõik mis nad teinud on pakkus neile „suurt rahulolu, isegi kui sooviksime oma piiratud ressurssidega rohkem ära teha“.

Paljud Malis on öelnud, et rahuvalvejõud ei ole toonud stabiilsust, eriti põhjaosas, kus mässulised võitlevad oma kontrollitavate territooriumide laiendamise nimel, vahendab AP.

Lääne-Aafrika konfliktiuuringute võrgustiku julgeolekuanalüütik ja teadur Mahamadou Bassirou Tangara ütles, et kuigi rahuvalvajatel ei õnnestunud kaotatud territooriume taastada, suutsid nad parandada Mali julgeolekujõudude suutlikkust kriisiga toime tulla.

„MINUSMA (ÜRO missioon) ei olnud siin selleks, et võidelda, vaid olla omamoodi sillaks rahvusliku armee ja mõnede mässuliste vahel“, ütles Tangara.