Tegemist on Politico teatel suure võiduga Ungari autokraadile Viktor Orbánile, kes blokeerib Euroopa Liidu otsuste langetamist ja torpedeerib neljapäeval algaval tippkohtumisel Euroopa Liidu vastuseid Venemaa sõjategevusele.

Suureks kaotajaks loeb Politico Euroopa Komisjoni presidenti Ursula von der Leyenit, sealjuures oma süül.

Kaotajateks peab Politico ka teisi Euroopa Liidu liidreid Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni ja Saksamaa liidukantsleri Olaf Scholzi juhtimisel, kes kõrgetasemeliste diplomaatide ja ametnike sõnul on avaldanud Brüsselile survet raha vabastamiseks Ungari jaoks ja peavad oma kodanikele selgitama, miks kasutatakse nende maksuraha sisuliselt Venemaad toetava valitsuse finantseerimiseks.

Euroopa Komisjon väidab, et mängib reeglite järgi ja tal polnud muud valikut kui raha vabastada, sest Ungari viis läbi vajalikud reformid ja austab nüüd õigusriigi põhimõtteid.

Üks Euroopa Komisjoni ametnik ütles Politicole, et Euroopa Liidu raha külmutamine oli tegelikult palju efektiivsem, kui oodati.

Teise ametniku sõnul on asi selles, et kui komisjon raha ei vabastaks, võiks Ungari kohtusse minna ja tõenäoliselt võidaks.