„Tänane uudis, kuidas Yana Toom toetab Eestist välja saadetud Surematu Polgu aktivisti Zoja Paljamari, ei ole kuidagi kooskõlas Eesti väärtuste ja hoiakutega. Keskerakonna aseesimehe ja tänase Euroopa Parlamendi saadiku Yana Toomi tegevus on vale ja see tuleb koheselt lõpetada,“ kirjutas Ratas ühismeedias. „See on vale Eestile, Keskerakonnale ja meie toetajatele. Nii neile, kelle emakeel on vene keel kui ka neile, kelle emakeel on eesti keel.“

Mõne kuu eest põhjustas europarlamendi saadik Yana Toom skandaali, sest avaldas foto endast koos Eestist välja saadetud Zoja Paljamariga, Surematu Polgu pikaaegse aktivistiga, kellega kohtumiseks ta reisis lausa Venemaale.

Paljamar on esitanud Toomi toel Eesti riigi vastu kaks kohtuhagi ning saatnud kirja ka Euroopa inimõiguste kohtule. „Tema kohtuvaidlust ma toetan rahaliselt. See tähendab, et maksan kinni juristide poolt esitatud arved. Hetkeseisuga on summa 1646 eurot,“ selgitas Toom Eesti Päevalehele.

Paljamar ei ole ainus Eesti-vaenulikkuse argumendi alusel deporteeritud isik, kellele Toom raha on andnud. „Isiklikest vahenditest toetan inimeste kohtuteed kas heategevuse korras või siis, kui teema on poliitiliselt tundlik ja vajab minu hinnangul ära klaarimist kohtus ning inimesel endal sellist võimalust ei ole,“ selgitas Toom.

Loe täpsemalt Eesti Päevalehest.