Essequibo on olnud vaidlusalune territooriumi alates 19. sajandist, kui Guyana oli Suurbritannia koloonia, vahendab BBC News.

Venezuela uuendas oma nõudmisi pärast seda, kui mõni aasta tagasi avastati merealused nafta- ja gaasivarud.

Pinged on kasvanud pärast pühapäeval Venezuelas toimunud referendumit, kus 95% valijatest toetasid väidet, et Essequibo kuulub Venezuelale.

Venezuela valitseja Nicolás Maduro on pärast seda andnud riiklikule naftafirmale korralduse anda välja puurimislitsentsid ja esitanud parlamendile eelnõu Essequibo Venezuela osariigiks muutmiseks.

See tegevus on tekitanud ärevust kogu regioonis. Guyana väed on kõrgendatud valmisolekus ning Brasiilia armee on teatanud, et toob rohkem sõdureid ja soomussõidukeid Roraima osariigi pealinna Boa Vistasse.

Venezuela igasugune sõjaline operatsioon oleks aga logistiliselt keeruline, sest Venezuela sõdurid peaksid Essequibosse sisenemiseks liikuma läbi Brasiilia territooriumi, sest mujal on maastik väga raskesti läbitav.

Agentuuri AFP teatel on Brasiilia armee teatatud, et tugevdab oma kohalolekut piirkonnas territooriumi puutumatuse garanteerimiseks.

Eile teatati, et Venezuela piiri lähedal jäi kadunuks Guyana armee helikopter seitsme inimesega pardal. Guyana armee staabiülem Omar Khan ütles siiski, et ei ole informatsiooni, mis viitaks Venezuela seotusele selle kadumisega.