Senat on valmis hääletama 110,5 miljardi dollari suuruse abipaketi üle Ukrainale, Iisraelile, humanitaarabi andmisele Gazale ja piirijulgeolekule.

Eelnõu on takerdunud piiriturvalisuse üle peetavatesse läbirääkimistesse ja vabariiklastest seadusandjate kasvava vastumeelsuse tõttu Ukraina sõjale märkimisväärsete kulutuste tegemisel. Vabariiklastest seadusandjad nõuavad abi andmise tingimusena poliitiliste muudatuste tegemist, et peatada sisserändajate voog USA-Mehhiko piiril.

Vabariiklased ütlesid teisipäeval, et eeldavad, et hääletus kukub läbi. Senati vähemuse juht Mitch McConnell julgustab oma liikmeid protseduurilist ettepanekut tagasi hääletama.

„Ma pooldan ja ma loodan, et kõik meie liikmed hääletavad „ei“ ettepanekule,“ ütles McConnell.

Teisipäeval pidi ummikseisust väljumise osana Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi tegema videopöördumise USA senaatoritele, kuid senati enamuse juhi Chuck Schumeri sõnul pidi Zelenskõi oma esinemise tühistama.

Pentagoni pressisekretär Pat Ryder ütles teisipäeval, et USA sõjaliste varude täiendamiseks Ukrainasse saadetavate relvade ja varustuse jaoks on jäänud umbes 1,1 miljardit dollarit. Ta lisas, et umbes 4,8 miljardi dollari suurune väljamakseõigus on veel saadaval.

Sõda on talvise ilma saabudes olnud staatiline enam kui 1000 kilomeetrisel rindejoonel, kuid mõlemad pooled on jätkanud õhurünnakuid. Ukraina töötab talve jooksul surve hoidmise nimel, et Venemaa ei saaks lahingujooni tugevdada.

USA ametnike sõnul hõlmab abipakett õhutõrjerakette AIM-9M ja AIM-7, mürske, sõidukeid ning rohkem kui 4 miljonit padrunit. Relvapakett antaks presidendi väljavõtmise volituse kaudu. See tähendab, et relvad võetakse USA olemasolevatest varudest ja saadetakse kiiresti sõjarindele, ütlesid USA ametnikud.