Maduro teisipäevaõhtune kõne on suurendanud Guyanas kartusi, et Venezuela võib kasutada jõudu Essequibo territooriumi hõivamiseks. Piirkond kontrollib juurdepääsu rikkalikule naftaväljale, vahendab Financial Times.

„Teen ettepaneku võtta vastu eriseadus, mis keelaks kõikidel Guyana kontsessioonidega tegelevatel ettevõtetel igasuguste tehingute tegemise,“ ütles Maduro riigitelevisioonis. Ta lisas, et „neil on pärast seaduse vastuvõtmist kolm kuud aega taganeda“. Samuti andis ta korralduse avaldada Venezuela uued kaardid, mis näitavad Essequibot osana selle territooriumist.

Territooriumile luuakse spetsiaalne sõjaväeüksus, mis asuks naaberriigis Venezuela osariigis, ütles Maduro.

Enne korralduse andmist toimus riigis referendum, kus paluti vastata viiele küsimusele, mis muuhulgas puudutasid territooriumi „liitmist Venezuela territooriumi kaardile“ ja Venezuela kodakondsuse andmist üle 100 000 Essequibo elanikule.

„See referendum on siduv ja ma nõustun rahva mandaadiga,“ ütles Maduro pärast pühapäevaste ametlike tulemuste väljakuulutamist. Ta lisas: „Nüüd hakkame tõesti tagasi saama Venezuela ajaloolised õigused Guyana Essequibos.“

Guyana president Irfaan Ali ütles vastuseks, et annab kolmapäeval asjast teada ÜRO Julgeolekunõukogule ja Rahvusvahelisele Kohtule.

Ali ütles hilisõhtuses kõnes: „Guyana kaitsejõud on kõrgendatud valmisolekus. Venezuela on selgelt kuulutanud end ebaseaduslikuks riigiks.“

Varasemalt oli Guyana asepresident öelnud, et Lõuna-Ameerika rahvas peab olema „väga valvas“ ja „valmis igaks juhuks“. Ta ütles kohalikule meediale, et Venezuela juhtkond on näidanud end „väga ettearvamatuna“.

Konflikt kahe naftarikka riigi vahel oleks uus kriis USA presidendi Joe Bideni administratsioonile. Nad on panustanud Maduroga suhete soojendamisele lootes, et Donald Trumpi-aegsete majandussanktsioonide leevendamine julgustab teda liikuma vabade ja ausate valimiste poole ning aidata parandada ülemaailmseid naftavarusid.