President rääkis, kuidas riigikogu peaks praegu tegelema oluliste teemadega, ent riigikogu on ummikseisus. „Seetõttu olen nendel päevadel kohtunud kõigi riigikogus esindatud erakondade esindajatega. Ma tahan rõhutada: ei ole süüdlaste otsimise aeg, on tööle hakkamise aeg. Ei ole ultimaatumite aeg, vaid on kokkulepete otsimise aeg,“ rääkis ta.

Karise sõnul peab erakondadel lahenduse leidmiseks olema valmisolek läbi rääkida, ära kuulata, kokku leppida ja vajadusel samm tagasi astuda.

„Lõputud ööistungid teevad rahva esinduskogu sisutühjaks. Me kõik saame aru, et erakorralisi parlamendivalimisi nüüd ei tule. Praegune riigikogu suudab igal juhul moodustada enamusvalitsuse ja vastu võtta riigieelarve,“ rääkis Karis ja lisas, et enamus erakondade esindajatest kinnitasid, et tahavad jätta selja taha riigikogu tööd halvava lausobstruktsiooni ja samuti seaduste vastu võtmise läbi usaldusküsimustega sidumise.

„Kõigil erakondadel on oma arvamus, kuidas sellest olukorrast välja tulla. Need käivad sageli üksteisele risti vastu ning ettekujutus, kuidas tuleks astuda samm tagasi, on väga erinevad. Nüüd on see aga kuue parlamendierakonna otsustada. Kui seda ei suudeta teha, siis järgmised kolm ja pool aastat oleme pidevas patiseisus. Ja ärme imesta, et inimeste tüdimus üldse poliitikast aina suureneb,“ ütles Karis.

President mainis ka usaldusküsimusega seotud seaduseid. Ta ütles, et esiteks hindab ta nende puhul kooskõla põhiseadusega. „Teiseks tahan näha, kui palju on need tõesti sisuliselt seotud riigieelarvega. Alles pärast seda saan teha otsuse, kas ühe või teise seaduse sidumine usaldusküsimusega oli põhjendatud või mitte,“ rääkis ta, ent lisas, et ainult riigieelarve või sellega seotud seadused tohiks usaldusküsimusega siduda.

Karis tõdes, et kui kompromissi ei leita, siis tõenäoliselt jätkub praegune poliitiline olukord ka järgmistel aastatel. Ta lisas, et teemaks tuli ka see, kas peaminister Kaja Kallas peaks tagasi astuma või mitte – tema sõnul avaldas mõni koalitsiooni- ja opositsioonierakond arvamust, et tagasiastumine oleks lahendus praegusele olukorrale.

Riigipea kohtus teisipäeval Isamaa esimehe Urmas Reinsaluga. Kolmapäeval kohtus ta Eesti 200 parlamendifraktsiooni esimehe Toomas Uibo, EKRE esimehe Martin Helme, Reformierakonna parlamendifraktsiooni esimehe Erkki Keldo, Keskerakonna esimehe Mihhail Kõlvarti ja SDE parlamendifraktsiooni esimehe Jevgeni Ossinovskiga.

Eelmistel nädalatel kohtus president Karis Riigikogu esimehe Lauri Hussari, Reformierakonna esimehe ja peaministri Kaja Kallase, Eesti 200 esimehe ja välisministri Margus Tsahkna ning SDE esimehe ja siseministri Lauri Läänemetsaga. Kõigi nende kohtumiste eesmärgiks oli arutada tekkinud poliitilist olukorda riigikogus.

Loe blogist, mida pressikonverentsil räägiti!