Raporti järgi kavandas Venemaa meeleavaldusteks maskeeritud häirimiskampaaniat.

Plaan on kirjas Vene luureohvitseri koostatud memos, mis lekitati algselt uuriva ajakirjanduse keskusele Dossier Center.

Luureteenistuse plaanis märgitakse, et Rootsis koraani põletamisele järgnenud ägedad protestid suurendasid Euroopa Liidu riikides hirmu islami ees. Seda pinget kutsutakse dokumendis veelgi õhutama.

Eesmärk on olnud suurendada erimeelsusi Türgi ja Euroopa riikide ning NATO vahel.

Soome kaitsepolitsei (Supo) kinnitas, et teadis Vene luureteenistuse plaanidest õhutada ka Soomes meeleavaldusi. Täpsemalt Supo operatiivtegevust ei kommenteeri.

„MOT“ saadud dokumentides ei ole viiteid selle kohta, et Venemaa oleks oma plaane Soomes ka tegelikkuses ellu viinud.

Vene luureteenistuse materjalis loetletakse meetmeid, mis on kasutamiskõlblikud häirimiskampaaniate korraldamiseks.

Euroopa suurlinnadesse kavandati näiteks meeleavaldusi, millel oleks pilgatud Türgi presidenti Recep Tayyip Erdoğani.

Üks dokumentides mainitud meetmetest on võimalikult palju islami- ja Erdoğani-vastase grafiti kirjutamine tuntud kohtadesse linnades.

Plaani hulka kuulus, et meeleavaldustel salvestatud materjali levitataks võimalikult laialdaselt sotsiaalmeedias. Arvestati ka sellega, et sündmusi kajastab uudistemeedia.

Dossier Center on saanud oma valdusse ka läbiviidud operatsiooni raporti. Selles on dokumenteeritud 2023. aasta märtsis Pariisi kesklinnas toimunud Vene häirimiskampaaniat. Siis korraldati linnas islami- ja Türgi-vastaseid meeleavaldusi.

Andmed lekitati Dossier Centerile kahes osas eelmise aasta lõpus ja selle aasta kevadel. Dossier Centeri tegevust finantseerib Mihhail Hodorkovski.