Üleöised haarangud toimusid vaid päev pärast seda, kui Venemaa ülemkohus kuulutas „rahvusvahelise LGBT sotsiaalse liikumise“ äärmuslikuks ja keelas viivitamatult selle tegevuse justiitsministeeriumi suletud uste taga tehtud otsusega 30. novembril.

Kohtunik Oleg Nefedovi tehtud otsust ei saa enam edasi kaevata ja see jõustus koheselt. Kohus ei selgitanud, mida täpselt „liikumiseks“ peetakse ja kes selles on.

Ühes klubis korraldati kogukonnapidu, millest võttis osa umbes 300 inimest. Politsei korraldas seal haarangu, tuues ettekäändeks narkootsingu. Politsei kontrollis kohalviibijate dokumente ja pildistas nende ID-kaarte.

Samasugused haarangud toimusid narkootsingu ettekäändel veel vähemalt kahes Moskva ööklubis, baaris ja saunas.

Olenemata sellest, et narkootikume ei leitud, panid sauna läbi otsinud maskides politseinikud kõik näoga allapoole põrandale lamama, vahendab Ettevaatust, Moskva Telegrami kanal tunnistajate sõnu.

Venemaa suuruselt teises linnas Peterburis suleti klubi Central Station. „Asukoht, mida rentisime, ei lubanud meil töötada seaduse tõttu. Vabandame, me ei tegutse enam,“ teatas klubi VKontakte sotsiaalmeedia platvormil.

Jääb ebaselgeks, mida või keda uus määrus puudutab, kuna Venemaal pole LGBT sotsiaalset liikumist isegi registreeritud. Võimude väitel õhutab väidetav LGBT liikumine muu hulgas sotsiaalseid ja usulisi rahutusi.

Aktivistid ja õiguste kaitsjad hoiatasid, et vastutusele võidakse võtta nii aktivistid kui ka homofoobse vägivalla eest varju otsivad inimesed, ähvardades kuni 10-aastase vangistusega.

5. detsembril 2022 allkirjastas Vladimir Putin seaduse, mis keelab „ebatraditsiooniliste seksuaalsuhete ja eelistuste“ reklaamimise internetis, meedias, kirjanduses, kinos ja reklaamis. Seaduse rikkumise eest on ette nähtud suured trahvid ning välismaalastele ja kodakondsuseta isikud saadetakse riigist välja.

Jaga
Kommentaarid