ÜRO Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni (WMO) esialgne aruanne kinnitas, et see aasta on rekordiliselt kõige soojem, kuna globaalne temperatuur on tõusnud 1,4°C võrreldes industriaalajastu eelse tasemega, vahendab ABC News.

Uute kliimaandmete kohaselt kuumeneb maailm enneolematus tempos. Neljapäeval toimunud COP28 konverentsil Dubais kutsus ÜRO juht António Guterres konverentsilt osa võtnud juhte üles välja tulema „sügavatest probleemidest“.

„Me elame üle kliima kokkuvarisemise reaalajas – ja selle mõju on laastav,“ hoiatas ta selle aasta ÜRO kliimakõneluste esimesel päeval.

„Rekordiline ülemaailmne kuumus peaks maailma liidrite seljas külmavärinaid saatma,“ ütles Guterres. „Ja see peaks ajendama neid tegutsema,“ lisas ta.

Guterres viitas eesmärgile piirata globaalset temperatuuritõusu 1,5 kraadini Celsiuse järgi. Ta kutsus valitsusi üles seadma kliimameetmete kavade järgmise vooru jaoks „selged ootused“ ja investeerima nende elluviimisesse.

ÜRO sõnul on COP28 konverentsi ajal kavas teha esimene „ülemaailmne ülevaade“, et hinnata ühiseid edusamme heitkoguste vähendamisel ja kohanemisalaste jõupingutuste suurendamisel ning toetada kliima soojenemise tõttu rängalt kannatada saanud arengumaid.

ÜRO peasekretär ütles, et riigid peavad „minema kaugemale ja kiiremini inimeste kaitsmisel kliimakaose eest“.

Tema sõnul hõlmab see „kahjude ja kahjustuste fondi“ loomist, et aidata haavatavamaid, keda mõjutavad üleujutused, põuad ja muud kliimakatastroofid, rikkamate riikide „helde, varajase panusega“.

ÜRO teatel peavad arenenud riigid austama lubadust eraldada 100 miljardit dollarit iga aasta kliimamuutustega võitlemise finantseerimiseks ja kahekordistama kohanemispüüdlustele eraldatavat summat.

ÜRO kliimakonverents toimub 30. novembrist 12. detsembrini Dubais ja on ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni osaliste 28. konverents. Osalema on hinnanguliselt oodatud üle 60 000 delegaadi, sealhulgas ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni liikmesriigid, tööstuse juhid, aktivistid ja põlisrahvaste kogukondade esindajad.