Sanktsioonide üle järelevalvet teostav majandusasjade riigisekretariaat (SECO) teatas, et 7,7 miljardi frangi suurune arv on vaid viimane hinnang ja seda võidakse muuta.

Täpset arvu oli raske anda uute inimeste lisamise või sanktsioonide nimekirjast väljaarvamise ning täiendavate varade külmutamise või vabastamise kohtuasjade tõttu.

Täpset arvu oodatakse 2024. aasta teise kvartali lõpuks, kui Šveitsi pangad annavad valitsusele aru.

Esialgsel hinnangul oli külmutatud varade summa 7,5 miljardit franki. Summa suurenemise põhjuseks on 300 inimese ning 100 ettevõtte ja organisatsiooni lisamine sanktsioonide nimekirja viimase 12 kuu jooksul.

See hõlmab ka hinnangulist kasumit sularahahoiustelt, võlakirjadelt, aktsiatelt, samuti kinnisvaralt ja luksusautodelt.

Riik on blokeerinud ka Vene keskpangale kuuluvate välisvaluutavarade liikumise 7,4 miljardi frangi väärtuses.

Külmutatud varad moodustavad vaid murdosa venelaste koguvarast Šveitsis. Šveitsi pankurite liidu hinnangul on riigi pankade käes 150 miljardit franki, mis kuulub venelastele.

President Alain Berset lubas eelmisel kuul riiki külastades Ukrainale rohkem toetust ja arutas Venemaa külmutatud varade kasumi kasutamist riigi ülesehitamiseks.

Euroopa Komisjon töötab välja ettepanekut koondada osa Venemaa riigi varadest saadavast kasumist Ukraina abistamiseks ja riigi sõjajärgseks ülesehitamiseks. Šveits osaleb aruteludes, kuid pole otsustanud ettepaneku toetamise suhtes.

Šveits on lükanud tagasi teiste riikide palved lubada saata Ukrainasse Šveitsis valmistatud relvi ja laskemoona, viidates riigi neutraalsusseadustele.