Seega, kui praegu maksab 40-ruutmeetrine munitsipaalkorter üürijale maksimaalselt 120 eurot, siis uuel aastal kerkiks sellise korteri hind 144 euroni.

„Viimastel aastatel on hüppeliselt kasvanud kõik majade haldamise ja majandamisega seotud kulud, sh nii materjalide hinnad kui ka ning haldus-, hooldus ja remondikulud. Ka keskmine töötasu ja töötasu alammäär on kümne aastaga tõusnud enam kui kaks korda,“ rääkis abilinnapea Tiit Terik.

Linna pakutavate eluruumide üür sotsiaalselt kõige haavatavamatele sihtrühmadele on keskmiselt kolm korda madalam kui turuhinnad.

„Linn annab üürile remonditud korteri ning kui võrrelda erasektoriga, kus hind algab 10 eurost ruutmeetrilt, pakume abivajajatele jätkuvalt oluliselt soodsama hinnaga elamispinda,“ ütles Terik.

Sellest lähtuvalt tõstab linn oma eluruumide üüri alates 1. jaanuarist 2024. Kui praegu jäävad üürihinnad enamjaolt vahemikku 0,61–3,00 eurot, siis uuel aastal on hinnavahemikuks 0,73–3,60 eurot ruutmeetri kohta.

Hinnatõus jääb valdavalt 0,12–0,6 euro piiresse ühe ruutmeetri kohta. Enam kui pooltes majades – 35 majas 58st – jääb hinnatase jätkuvalt alla kahe euro.

Tallinna munitsipaal- ja sotsiaalelamutes saavad soodsat elamispinda üürida eelkõige toimetulekuraskustes inimesed. Tallinnas on 24 munitsipaalmaja ja üksikkorterid igas linnaosas, kokku on linnal 1833 munitsipaalkorterit. Sotsiaalmaju on linnal 17. Sotsiaalkorteri puhul on tegemist ajutise elamispinnaga, kus elavat inimest või peret toetatakse ka sotsiaalteenuste ja/või -toetustega.

Eluruumi munitsipaal- või sotsiaalmajas saab inimene taotleda sellelt linnaosalt, kuhu ta on rahvastikuregistri järgi sisse kirjutatud. Esmalt tuleb end eluruumi taotlejana arvele võtta ning seejärel saab hakata vaba eluruumi taotlema. Vajaliku info seoses taotlemisega leiab veebilehelt tallinn.ee/eluruumid-linnalt.

Munitsipaal- ja sotsiaalmajade üürnikke on hindade tõstmisest teavitatud. Viimati tõsteti munitsipaal- ja sotsiaalmajade eluruumide üüri 2010. aastal.

Tallinna 2024. aasta eelarvesse on eluruumide kättesaadavuse tagamiseks kavandatud linna vahendeid ligikaudu 5,4 miljonit eurot ja üüritulu ligikaudu 1,9 miljonit eurot.