Manhattani föderaalprokurörid ütlesid, et 52-aastane Nikhil Gupta töötas koos India valitsuse töötajaga, et mõrvata New Yorgi elanik, kes propageeris Põhja-Indias sikhide suveräänset riiki. Prokurörid ei nimetanud India ametnikku ega sihtmärki.

Tšehhi võimud vahistasid Gupta juunis ja ta ootab väljaandmist.

USA ametniku sõnul oli sihtmärk Gurpatwant Singh Pannun, kellel on USA ja Kanada topeltkodakondsus.

Süüdistused esitati pärast seda, kui USA võimud nurjasid USA-s sikhi separatisti mõrvakatse planeerimise ja andsid Indiale hoiatuse New Delhi valitsuse seotuse pärast.

India välisministeerium teatas, et New Delhi hakkab juhtumit ametlikult uurima. „India võtab selliseid sisendeid tõsiselt, kuna see kahjustab ka meie rahvuslikke julgeolekuhuve,“ ütles ministeerium ja lubas „võtta vajalikke järelmeetmeid“.

Kaks kuud tagasi teatas Kanada, et on „usutavaid“ süüdistusi, mis seovad India agente sikhide liidri Hardeep Singh Nijjari mõrvaga juunis Vancouveri eeslinnas.

Prokuröride sõnul värbas India ametnik Gupta 2023. aasta mais mõrva korraldama. Gupta oli varem ametnikule öelnud, et on olnud seotud narko- ja relvakaubandusega, ütles prokurör.

Seejärel pöördus Gupta palgamõrvari palkamiseks kellegi poole, keda ta arvas olevat kurjategija, kuid prokuröride sõnul oli Gupta partner hoopis uimastikaitseameti salaagent.

Päev pärast Nijjari tapmist oli Gupta kirjutanud salaagendile ja öelnud, et Nijjar „oli ka sihtmärk“ ja „meil on nii palju sihtmärke“, ütlesid prokurörid.

India valitsus on kurtnud sikhide kohaloleku üle väljaspool Indiat, sealhulgas Kanadas ja USA-s. India peab liikumist julgeolekuohuks. Sikhide võitlejaid süüdistati 1985. aastal Kanadast Indiasse lennanud Air India Boeing 747 pommitamises, milles hukkusid kõik pardal olnud 329 inimest.