NATO välisministrid leppisid kokku tugevdada koostööd Ukrainaga paljudes julgeolekuküsimustes.

Pärast Brüsselis toimunud kohtumist Ukraina välisministri Dmõtro Kulebaga lubasid NATO liitlased oma avalduses „jääda vankumatuks oma pühendumuses tugevdada veelgi poliitilist ja praktilist toetust Ukrainale“ ja ütlesid, et „jätkavad oma toetust nii kaua kui vaja“.

„Me suurendame oma koostalitlusvõimet NATOga,“ ütles Kuleba enne esimest välisministrite tasandi NATO-Ukraina nõukogu kohtumist. „Me oleme põhimõtteliselt muutumas de facto NATO armeeks, oma tehnilise võimekuse, juhtimisviiside ja armee juhtimise põhimõtete poolest,“ sõnas ta.

NATO avalduse kohaselt „töötavad allianss ja Ukraina juba koos, võrdsetena ja langetavad otsuseid paljudes küsimustes, sealhulgas koostalitlusvõime, energiajulgeolek, innovatsioon, küberkaitse ja vastupidavus. Arendame neid töösuundi edasi“.

NATO riigid töötavad ka selle nimel, et „aidata üles ehitada Ukraina julgeoleku- ja kaitsesektorit ning toetada Ukraina heidutus- ja kaitsevõimet pikemas perspektiivis“.

„Nende jõupingutuste osana töötame välja tegevuskava Ukraina üleminekuks täielikule koostalitlusvõimele NATOga,“ öeldi avalduses. Lisaks rõhutati koostalitlusvõimeliste süsteemide tähtsust Ukraina NATO-ga liitumise eeltingimusena.

Jaga
Kommentaarid