Võimude teatel peaks varsti algama India vaesematest osariikidest pärit madalapalgaliste tööliste ükshaaval ratastega kanderaamidel 90 sentimeetrise läbimõõduga toru kaudu väljatoomise protsess, vahendab Reuters.

„Torude tunnelisse paigutamise töö tööliste väljatoomiseks on lõpule viidud,“ teatas Uttarakhandi osariigi peaminister Pushkar Singh Dhami X-is, tänades hindu jumalust Baba Baukh Nag Ji’d ja miljoneid indialasi, kes meeste ja päästjate eest palvetasid.

Mehed olid 4,5 kilomeetri pikkuses tunnelis lõksus alates selle kokkuvarisemisest 12. novembril.

Toru kaudu on neile saadetud toitu, vett, hapnikku ja ravimeid, aga päästetunneli kaevamisel on olnud mitmeid tagasilööke.

Valitsusasutused pöördusid eile „rottkaevurite“ poole, kes pidid tunnelit käsitsi puurima ja kaevama 90-sentimeetrise läbimõõduga torust, mida siis pidevalt edasi lükati.

Kesk-Indiast kohale toodud kaevurid töötasid kogu öö ja jõudsid hinnanguliselt 60 meetrist kividest, mullast ja metallist läbi kohaliku aja järgi täna pärastlõunal.

Tunnel on osa 1,5 miljardit dollarit maksvast Char Dhami maanteest, mis on üks India peaministri Narendra Modi ambitsioonikamaid projekte ja peaks ühendama neli hindu palverännupaika 890-kilomeetrise teedevõrgu abil.

Võimud ei ole teatanud, mis varingu põhjustas, aga maalihked, maavärinad ja tulvad on piirkonnas sagedased.