Moldova presidendi Maia Sandu Tegevus- ja Solidaarsuspartei 62 saadikut toetasid seadusandlust, tagades selle vastuvõtmise pealinnas Chişinăus toimuvas assamblees.

Sätete hulgas on eeskirjad, mis käsitlevad meetmeid üksikisikute ja institutsioonide suhtes, kelle suhtes on Venemaale kehtestatud sanktsioonid seoses 2022. aasta veebruari sissetungiga Ukrainasse. Seaduse eesmärk on kaitsta ka ärimagnaatide või „oligarhide“ lubamatut mõju.

„Me peame seda järjekordseks vaenulikuks sammuks Moldova juhtkonna poolt, mis on täielikult integreeritud „kollektiivse lääne“ Venemaa-vastasesse kampaaniasse,“ kirjutati Venemaa ministeeriumi avalduses.

Nad lisasid, et selle „eesmärk on Vene-Moldova suhete täielik hävitamine“, mis on „juba praegu väga kahetsusväärses seisus“.

Opositsioonilise Sotsialistliku Partei liikmed keeldusid hääletamast ja nõudsid seadusandluse edastamist Veneetsia komisjonile, mis on Euroopa Nõukogu inimõiguste järelevalveorgan. Komisjon annab nõu seadusandluses ja põhiseaduslikes küsimustes.

Sandu on mõistnud hukka Venemaa sissetungi Ukrainasse ja süüdistanud Moskvat katses teda riigipöördega välja tõrjuda. Moskva eitab süüdistusi ja väidab, et Sandu õhutab Venemaa-vastaseid meeleolusid riigis.

Euroopa Komisjon soovitas sel kuul alustada liitumisläbirääkimisi Moldova ja Ukrainaga.