Islamivastase poliitiku Geert Wildersi Vabaduspartei (PVV) võitis enim kohti valitsuses. Kaks päeva pärast üldvalimisi süütasid inimesed Amsterdami kesklinnas Dami väljakul küünlaid.

Valitsuskoalitsiooni loomisega tegelev Wilders on lubanud sulgeda Hollandi piirid sisserändajatele ning kärpida kulutusi kliimamuutustele, kultuuri- ja välisarenguprogrammidele.

Meeleavalduse „Koos solidaarsuse nimel“ korraldajate hulka kuulusid Amnesty International, Greenpeace ja paljud teised inimõigusi, rahu ja pagulasi toetavad rühmitused ja ka vasakpoolsed erakonnad.

Korraldajate sõnul tahtsid nad näidata, et jätkavad riigi kaitsmist, mis on „kõigi jaoks“.

„Mul on valimistulemuste pärast kurb. Ja ma olen meie riigi pärast tõsiselt mures,“ ütles protestil osalenu.

„Ma olin kõige uhkem Hollandi üle, sest me tervitame inimesi ja kõik võivad olla need, kes te olete, ja ma olen tõesti üllatunud, šokeeritud ja vihane,“ lisas teine osaleja.

Kolmanda meeleavaldaja arvates oli Wildersi võit „kõikide asjade vastu, mille eest me seisame“. Ta lisas, et Wildersi partei „tähendab minu kolleegide, minu laste välistamist, kliimamuutuste eitamist“.

Moslemirühmitused kavandavad 2. detsembril Amsterdamis meeleavaldust, et protesteerida „populismi ja vihkamise külvamise“ vastu. Moslemid moodustavad ligikaudu 5% Hollandi pea 18 miljonilisest elanikkonnast ning nad on väljendanud šokki valimistulemustest.