Poola veokijuhid on blokeerinud teed neljas piiripunktis, mis on muuhulgas Ukraina peamised kaubanduse marsruudid Venemaa sissetungi ajal.

„Ausalt öeldes, mida rohkem me nendega räägime, seda vähem on meil lootust,“ ütles Ukraina Rahvusvaheliste Vedajate Assotsiatsiooni president Leonid Kostjutšenko.

„Rääkisin meeleavaldajate juhiga ja tema suhtumine on selline, et blokeerime nii kaua, et te tähistate uut aastat järjekorras. Ma ei saa sellest huumorist aru,“ lisas ta.

6. novembril blokaadi alustanud Poola veokijuhid on öelnud, et kaotavad tööd Ukraina ettevõtetele, kes pakuvad odavamat hinda ja veavad nüüd kaupu Euroopa Liidu piires.

Kui protest kestab veel nädalaid, võib see mõjutada Ukraina habrast sõjaaegset majandust.

Kütuseanalüütik ütles sel nädalal, et mootorsõidukite gaasi (LPG) hind on protestide tõttu tõusnud juba 30%.

Kostjutšenko sõnul on umbes 3000 Ukraina veoautot Poola piiril ootamas kontrollipunkti ületamist. Infrastruktuuriministri asetäitja Serhi Derkatši sõnul on Ukraina veokijuhid kannatanud miinuskraadide käes ning neil puudub toit, elementaarsed sanitaartingimused ja võimalus saada kiiresti abi.

„Oleme omalt poolt alustanud andmete kogumist oma juhtide evakueerimiseks. Meil ​​on juba aeg otsa saanud, et kompromissides kokku leppida,“ kirjutas Derkatš Facebookis.

Ta lisas, et Poola „kohalikud võimud“ andsid loa meeleavaldustel jätkuda, mistõttu on Ukraina valmis evakueerima kõik, kes selleks soovi avaldavad.

Veokijuhtide ametiühingu teatel on alates blokaadi algusest oma sõidukites hukkunud kaks Ukraina juhti. Surmade täpne põhjus pole teada, kuid Poola meedia sõnul pole ükski neid olnud seotud meeleavaldustega.