Sünoptik Taimi Paljak sõnas eile õhtul Delfile, et tuul tõuseb öö saabudes aina tugevamaks. Saartel oli sel hetkel tuulekiirus 21 m/s ning põhjarannikul 23 m/s.Kesk-Eestis oli ilm leebem ning tuulekiirus küündis 10 m/s lähedale.

Paljak kinnitas, et hommikuks jääb tuul märksa nõrgemaks, mis praeguseks ka juhtunud on. Rannikul on neljapäeval oodata tuulepuhanguid, mille tugevus jääb 14-15 m/s kanti. „Aga see ei ole enam tormituul,“ märkis Paljak.

Sünoptik nentis, et neljapäeva hommikul võib teedel murdunud puid ja kukkunud tänavaposte kohata. Temperatuur tõuseb päeval plussi ja teed muutuvad libedaks. Väga keerulised liiklusolud saavad neljapäeval olema, tõdes Paljak.

Neljapäeva varahommikul erinesid tee-olud üle Eesti palju, teatas transpordiamet. Teekatted suurematel riigiteedel Pärnu- ja Läänemaal on valdavalt soolamärjad, mujal lumised või sõiduradade vahel lumised. Teetemperatuur on saartel plusspoolel, mujal nulli lähedal või miinuses.

Jätkuva lumesaju ja tuisu tõttu on Põhja-, Kesk ja Ida-Eestis sõiduolud muutlikud. Vaatamata hooldetöödele tuleb arvestada nii lumiste kui libedate lõikudega pea kõikjal.

Ilmaprognoosi kohaselt püsib täna pilves ilm. Hommikul jätkub Ida-Eestis lume- ja lörtsisadu ning tuisk. Lääne-Eestis sadu nõrgeneb ja päeval läheb üle vihmaks. Õhutemperatuur kõigub Ida-Eestis -3 ja +1 vahel, Lääne-Eestis tõuseb plusspoolele.

„Palume liiklejatel varuda rohkem aega, eriti siis kui liigute kõrvalteedel. Kõrvalteedel on hooldeaeg pikem kui suurematel teedel,“ sedastas transpordiamet.

Päästeameti soovitused

Päästeamet tuletab meelde, et tormi ajal tuleb liikluses tuleb olla erakordselt ettevaatlik ning valmistuma peab ka võimalikeks elektri- ja veekatkestusteks.

Enne lumetormi:

  • Varu joogivett, toitu, patareisid ning küttepuid.

  • Arvesta võimalike elektrikatkestustega. Lae mobiiltelefon ja akupangad ning tangi auto.

Tormi ajal:

  • Kui saad, jää tuppa ja väldi väljas liikumist.

  • Õueminekuks riietudes arvesta, et tuul teeb ilma veel külmemaks. Tuulise ilmaga pane selga rohkem riideid. Väldi liikumist puude all, sest oksad võivad tugeva tuulega murduda.

  • Kui saad, ära sõida autoga, eriti kõrvalteedel. Hädavajaliku sõidu korral võta kaasa laetud mobiiltelefon ja akupangad, lumelabidas, soojad riided ja soe jook.

  • Teavet tuisu tõttu tekkinud takistustest sõiduteedel küsi infot telefonilt 1247.

  • Elektrikatkestustest teata Elektrilevi rikketelefonil 1343. Maha langenud liinidest teavita ka häirekeskust telefonil 112.

  • Inimvigastuste ning otsese ohu korral helista hädaabinumbril 112.

  • Elektrikatkestusest või ohtlikust olukorrast saab teada anda ka veebirakenduses MARU. Samuti saab sealt infot rikke likvideerimise prognoositava aja kohta.