Avatuks jääb vaid üks piiriületuspunkt Raja-Jooseppis Soome Lapimaa põhjaosas. Ühtlasi tsentraliseeritakse varjupaigataotluste menetlemine selles piiripunktis, ütles Rantanen.

Eelmisel nädalal sulges Soome valitsus riigi kaguosas neli piiripunkti, sest Venemaa ametnikud lubasid järjest suuremal arvul dokumentideta varjupaigataotlejaid üle piiri. Varem ei lubanud Venemaa võimud inimesi Venemaalt Soome piiripunktidesse ilma vajalike reisidokumentideta.

Nelja kagupoolse piiriületuspunkti sulgemine viis migrantide voo põhja poole, eelkõige Vartiuse ja Salla piiripunktidesse. Mõlemad ülesõidukohad suletakse alates reede südaööst ja jäävad suletuks vähemalt 23. detsembrini.

Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova ütles, et Moskva vastab „loomulikult“ Soome otsusele piir täielikult sulgeda, teatas Reuters. Ta ei täpsustanud, millised meetmed Venemaa kasutusele võtab.

Ta süüdistas probleemides ka Soomet, kuid lisas, et Kreml on läbirääkimiste osas avatud. „Oleme avatud dialoogile, eriti piiriga seotud küsimustes,“ ütles Zahharova.

Soome on palunud abi EL-i piiri- ja rannikuvalveametilt Frontexilt. Euroopa Liidu siseasjade volinik Ylva Johansson ütles europarlamendile, et Soome on palunud idapiiril olukorra lahendamiseks abiks 60-liikmelist abijõudu.

Kolmapäeva jooksul saabus Salla piiripunkti kokku 51 varjupaigataotlejat, lõuna pool asuvasse Vartiuse piiripunkti jõudis vaid 11 inimest.

Soome piirivalve teatel saabus Salla piiripunkti kolm erinevat gruppi. Varjupaigataotlejad olid pärit Jeemenist, Pakistanist, Somaaliast ja Süüriast.