Kuigi rahvasuus on kanep tuntud rohkem narkootilise ainena, siis tegelikkuses annab sellest teha väga palju erinevaid tooteid. Näiteks on kanepit läbi aegade kasvatatud kiude andva taimena, millest valmistati ja valmistatakse ka tänapäeval köisi, riiet ning isegi paberit.

„Kanep on tõeline supertaim, millest on võimalik toota nii beyond-meat-tooteid kui ka näiteks betooni,“ ütles Tartu 2024 programmiliini Teadus ja Tehnoloogia juht Hele Priimets. „Kusjuures toodetakse nii sellist betooni, mis on jätkusuutlik ehitusmaterjal hoonete parema energiatõhususe tagamisel, kui ka sellist, millest luua kauneid ja praktilisi sisustuselemente, nagu teeb seda disainer Hannah Segerkrantz.“

Lisaks kõigele muule annab festival võimaluse avastada intrigeerivat ja üllatusterohket kanepilabürinti.

Just selliseid võimalusi tutvustab ei kusagil mujal kui Kanepis 19.–20. juulil toimuv Kanepi festival, kus saab tuntud taimest ka ise põnevaid tooteid valmistada. Lisaks sellele näeb ka päriselt, milline üks kanepitaim välja näeb, samuti saavad selgeks selle eriliigid.

Kuigi rahvasuus on kanep tuntud rohkem narkootilise ainena, siis tegelikkuses annab sellest teha väga palju erinevaid tooteid.

„Ressursside väärindamine on üks praeguse aja teadus- ja arendustegevuse suuremaid trende ning kanep on vaieldamatult ressurss, mida tasub väärindada,“ selgitas Priimets.

Muide, ka Kanepi kohanimi pärineb teadaolevalt just sellestsamast taimest. Arvatakse, et nime aluseks oli kas kanepikasvatus või tõenäolisemalt kanepikiust tehtud rõivad. Seega on festivalil võimalik minna ka Kanepis tagasi juurte juurde ehk kanepikiu kasutamiseni.

Koostöös partneritega Eestist ja välismaalt tuuakse festivalil külastajateni ka mitmekesine meelelahutusprogramm ning mekkida saab kanepiteed, valmistada looduskosmeetikat ning kasvatada ka endale ruutmeeter kanepit.