Kuidas toimub Kuule maandumine, mis asi on horisondi avamine ja kuidas kosmoses olla saab? Kummardusena NASA Kuu-missioonile Artemis 3 pühendab 30. septembrist 6. oktoobrini toimuv valgusfestival suure osa oma programmist just kõigile neile küsimustele vastamiseks.

2024. aasta oktoobris maandub Kuul NASA kanderakett Artemis 3, mis on esimene mehitatud Kuu-missioon alates 1972. aastast ning esimene kord ajaloos, mil Kuul kõnnib naine. Nimest tulenevalt tutvustatakse seda missiooni just suurejoonelise valgusmängu kaudu.

Kuna festival on pikk, mahub sinna tegemisi noortele, vanematele, spetsialistidele ning tavakülastajatele. Näiteks tutvustavad teadlased ja ettevõtjad töötubades kosmose- ja inseneeriavaldkonna põnevaid võimalusi.

NASA missioonile pühendatud festival muudab nii mõnegi asupaiga arhitektuurilise valguse mänguväljaks.

„Valguse festivali“ ühe korraldaja Birgit Pettai sõnul on festivalil võimalik külastada kohti, kuhu inimesed tavaliselt ei satu. „Näiteks Tartu lennujaama puhul on tegemist paigaga, kuhu satuvad valdavalt vaid lennundusvaldkonnaga tihedalt seotud inimesed, kuid festivalil muutub see kultuurisündmuste keskuseks ja avab uksed laiemale publikule,“ rääkis Pettai.

Nii nagu ütleb Tartu 2024 loovkontseptsioon Ellujäämise Kunstid, on ka valguse festivali eesmärk tutvustada teadmisi, oskusi ning väärtusi, mis aitavad meil tulevikus hästi elada.

Festivali avab suuremahuline Läti partneritega Story Hub ja Those Guys Lightning koostöös loodav heli- ja valgusinstallatsioon „Maandumine“ („Touchdown – Coliseum“) Tartu lennujaama ja Eesti lennuakadeemia territooriumil.

„Programmis on olulisel kohal valguspõhiseid tehnoloogiaid tutvustavad organisatsioonid, ettevõtted ja teised partnerid, alates seppadest kuni politsei ja Tartu ülikooli kliinikumini,“ ütles Pettai.

Tartu ülikooli kosmosekeskuse ehk Tartu observatooriumi ja Euroopa kosmosehariduskontorite võrgustiku (ESERO) koostöös avatakse horisont kooliõpilastele suunatud karjäärinädalal „Kaugusesse!“ („Beyond!“).