Saksamaa kaitseminister Boris Pistorius lubab jätkuvalt toetada Ukraina püüdlusi võita sõda Venemaa vastu. Ta plaanib anda Ukrainale täiendavat sõjalist abi 1,3 miljardi euro väärtuses.

Uus toetus hõlmab täiendavaid õhutõrjeraketisüsteeme Iris-T SLM, samuti tankitõrjemiine ja 155-millimeetriseid suurtükimürske.

Pistoriuse etteteatamata reis Ukraina pealinna leidis aset päev pärast USA kaitseministri Lloyd Austini reisi Ukrainasse, kes lubas samuti toetust „pikaks ajaks“, sealhulgas 100 miljonit dollari väärtuses relvi USA varudest.

Euroopa Ülemkogu president Charles Michel saabus Kiievisse teisipäeval, kui Ukraina tähistas 10 aasta möödumist Euromaidanist. Ukraina nimetab seda oma väärikuse revolutsiooniks, mis tõukas selle läänele lähemale ja viis vastasseisu Moskvaga.

Pistorius avaldas austust meeleavaldajatele, kes tapeti 10 aastat tagasi Euroopa-meelsete meeleavalduste ajal. „Igas vanuses julged inimesed läksid tänavatele vabaduse, Euroopale lähenemise nimel ja maksid selle eest oma eluga,“ ütles Pistorius. Ta pani maha punased roosid tapetute ajutise mälestusmärgi juurde.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen tervitas videosõnumis Ukraina vabadusiha ja tema taotlust ühineda 27-liikmelise Euroopa Liiduga. „Ukraina tulevik on Euroopa Liidus,“ ütles ta.

Moskva jaoks õhutasid Ukraina mässu lääne huvid ja Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov kinnitas teisipäeval Kremli seisukohta, et tegemist on „riigipöördega, jõulise riigipöördega, mida rahastati välismaalt“.

Saksamaa on USA järel Ukrainale suuruselt teine ​​​​sõjalise ja rahalise toetuse andja. Saksamaa ametnike sõnul püüdis Pistorius oma visiidi ajal hinnata oma abi tõhusust ja teha kokkuvõtte lahingutegevusest.

Pistorius ütles, et soovib „väljendada meie solidaarsust, meie sügavat solidaarsust ja imetlust siin peetud julge, vapra ja kuluka võitluse üle.“

Jaga
Kommentaarid