Eesti juudi kogukonna sõnul tuleb seda juhtumit pidada kasvava antisemitismi osaks, mis on kahetsusväärselt jõudnud ka Eestisse. „Eriti kurb on see, et rünnaku objektiks on valitud Tartu sünagoogi mälestusmärk,“ sõnas Eesti juudi kogukonna esinaine Alla Jakobson.

Sünagoog põles 1944. aastal Natsi-Saksamaa okupatsiooni ajal maha ning tänavu juunis püstitati asukohta mälestusmärk.

„Terroriorganisatsiooni HAMAS holokausti sarnased teod Iisraelis ja terrori pooldajate avaldused Eestis on andnud ka kohalikele neonatsidele julgust näidata oma tõelist palet,“ ütles Jakobson.

Eesti juudi kogukond kutsub Eesti julgeoleku- ja õiguskaitseorganeid üles tegema kõik endast oleneva, et kurjategijad tabada. „Neonatsismi ja antisemitismi ideoloogia juurutamine Eestis on ohuks mitte ainult juutidele, vaid tervele ühiskonnale, sest edendab ekstremismi ja terrorismi,“ märkis Jakobson.

Tartu jaoskonna menetlusjuht Timo Reinthal ütles, et pühapäeval laekus politseile teade, et Tartus Aura keskuse kõrval asuvat mälestustahvlit on kahjustatud. Nimelt on tahvlile kraabitud haakrist.

Politsei on tänaseks alustanud väärteomenetluse asja kahjustamise paragrahvi alusel. Menetluse käigus selgitatakse välja juhtunu kõik täpsemad asjaolud. „Kindlasti on sellised hirmu tekitavad ja ühiskonda lõhestavad teod hukkamõistetavad ning politsei suhtub nendesse täie tõsidusega,“ kinnitas Reinthal.