Videos karjub inimene kõva häälega ja läheneb istuvale Orpole. Video on teinud ilmselt karjuja ise, vahendab Helsingin Sanomat.

„Mis tunne on olla massimõrvar, ah? 317 miljonit Iisraelile. Kas sa tead, et seal on surnud 4000 last?“ karjub aktivist Orpole lähenedes.

Karjujat takistatakse Orpole lähemale tulemast. Ta jätkab aga röökimist „4000 last“, kuni video lõpeb.

Peaministri lähikonnast kinnitati Helsingin Sanomatele, et video on ehtne. See on tehtud Turu kohvikus.

Video on avaldatud Soome palestiinlasi toetavate aktivistide Instagrami kontol, aga ka näiteks Iraani uudisteagentuuri IRNA kontol X-is.

Soome valitsuse julgestusjuht Ahti Kurvinen ütles, et peaminister külastas Turu kohvikut tavakliendina. Tegemist ei olnud avaliku üritusega.

„Peaminister oli peatunud hetkeks enne järgmist üritust veidi einet võtma. Peaministri julgestuseks määratud julgestuspersonal pidi tegutsema,“ ütles Kurvinen.

Julgestajad kutsusid kohale politseipatrulli, mis karjujaga edasi tegeles.

Kurvineni sõnul oli olukord erandlik ja väga haruldane.

„Me suhtume kõigisse sellistesse olukordadesse tõsiselt. Seal olid kõik sellised tunnusmärgid, et oli ähvardav tegevus,“ ütles Kurvinen.

Karjuja viitas tõenäoliselt Iisraeli-Hamasi sõjale Gaza sektoris, kus on ÜRO teatel hukkunud üle 11 000 inimese, kellest 41% on lapsed.

„317 miljonit“ viitab aga tõenäoliselt sellele, et Soome allkirjastas eelmisel nädalal Iisraeliga õhutõrjesüsteemi ostulepingu. Iisraeli kaitseministeeriumi teatel on tehingu hind 317 miljonit eurot.